爸媽唔係屋企,收工同朋友仔兩個人去SOHO附近撐枱腳。呢間何蘭正個名夠曬麻甩,食物卻非常精緻,加上港式懷舊風裝修,好iGable。.🍍西班牙黑毛豬叉燒配菠蘿薄片,豆辦蛋黃醬及黃金饅頭 ($148):新鮮嘅配搭,非常別出心裁,菠蘿及叉燒本來好似兩種風馬牛不相及的材料,入口竟驚喜地合拍,黃金饅頭酥脆誘人,一碟五個令人意猶未盡。推薦配搭酒品:石榴蜂蜜酒($110).🐟糟南潰三文魚及北海道刺身帶子薄切配涼拌三杯風味無骨鳳爪粒,揚州干絲沙律($178):食落有少少似食冷麵的感覺,好清新,加上帶子同三文魚提鮮,好特別。.🐷24小時慢煮伊比利亞叉燒配日本溫泉蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯($198):慢煮伊比利亞叉燒肥瘦均勻,肉脂香味甚為突出。溫泉蛋🥚蛋黃呈橙黃色,撈入豬油飯,令整個飯更添香氣,而紅洋蔥就輔助解膩,整體平衡得好好,惹味之選。喜愛鵝肝嘅朋友亦可自行補錢加鵝肝。推薦搭配酒品:桂花蜜糖($125).🥜極幼滑花生醬焦糖燉蛋配煉奶西班牙鬆脆包,熱帶果醬,迷迭香煮菠蘿($148):玩味十足的新奇配搭,貌相精緻。花生醬焦糖燉蛋濃而不過於甜膩,加上水果自然酸度,入口味道幾balance,脆卜卜奶西

玩味十足的新奇配搭,貌相精緻。花生醬焦糖燉蛋濃而不過於甜膩,加上水果自然酸度,入口味道幾balance,脆卜卜奶西班牙鬆脆包碰牙即化,同奶滑燉蛋幾夾。

~~~
何蘭正 (中環)
中環雲咸街29號LKF29 2樓