2022-04-25 343 瀏覽
難得戲院開番,今日終於有機會入場睇戲喇。散場時已經係晚上七點半,正啱係食飯時候。喺沙田睇戲唔使憂搵唔到地方食飯,怕嘅係人多。雖然係禮拜日晚,神奇嘅係餐廳一啲都唔爆,睇咗幾個餐牌之後,終於決定食呢間Parkview。呢間餐廳已經唔係第一次食,坦白講,我對佢冇乜太深刻印象,反正我都係陪仔女食飯的,咁就由佢哋揸fit啦!我哋三個人要咗三個餐,阿仔要咗個香煎鵝肝燴意大利飯,阿女就話要慢煮鴨胸泡菜意粉,我唔想食pasta,就叫咗一個紐約牛肉漢堡,另外三個餐都加咗個升級組合。因為升咗級,最先上嘅係麵包同埋椰菜花忌廉湯。坦白講個湯真係非常之麻麻,冇味冇道,要自己加啲鹽同胡椒粉至叫做飲得落口。跟住上嘅係鵝肝燴意大利飯,睇落去唔覺得十分好食,阿仔亦都話啲飯有啲淡。接住嚟嘅係鴨胸泡菜意粉,我覺得呢個餐反而有諗頭,竟然會諗到用泡菜去煮意粉,因為仔女對彼此嘅柯打都有興趣,互相交換咗一半嚟食,叫做兩個餐都試過,兩個人都話泡菜意粉好味好多。至於我要嘅紐約牛肉漢堡,味道真係甚為不錯,應該話係比我想像中嘅好。跟餐有薯條,炸得香口,個漢堡包甚為大個,牛肉亦都juicy,食落好滿足。個升級組合除咗餐湯麵包之外,仲跟埋一個

麵包同椰菜花忌廉湯

香煎鵝肝燴意大利飯
慢煮鴨胸泡菜意粉

紐約牛肉漢堡

個升級組合除咗餐湯麵包之外,仲跟埋一個甜品同餐茶。我哋三個人都要咗三杯凍檸水,甜品係雀巢迷你盒裝vanilla雪糕。阿女話其實個餐廳都叫做高級,可惜尼個雪糕令人覺得cheap哂,如果雪糕用杯上會覺得同餐廳格局比夠一致。

雀巢雪糕和凍檸水

埋单盛惠616,性價比唔高。咁嘅食物質素同埋咁嘅價錢,其實可以有更多好嘅選擇。
2022-04-24
慢煮鴨胸泡菜意粉