2023-03-26
去完西九文化區行一陣就嚟到ELEMENTS搵午餐食,因為帶住狗仔所以選擇唔多入咗嚟呢間日本餐廳,主打壽司刺身、刺身丼飯、日式意粉意大利飯▶️ 松葉蟹肉丼 ($178)嚟到同餐牌張相有出入,面頭嘅蟹份量比較少🫢感覺好似俾漏咗嘢咁,之後望返餐牌先知原來真係俾漏咗蟹膏,即刻問侍應,最後另上返俾我成個丼係應該有蟹籽、蟹肉蟹鉗、蟹膏、薑同壽司飯🍚壽司飯暖暖地,飯質似珍珠米,口感唔錯,旁邊有豉油可以自己落蟹籽份量唔少,足夠撈飯食另上嘅蟹膏蟹味濃郁,口感似拆散咗嘅蟹柳,略嫌鹹咗啲,撈壽司飯食就差唔多🦀蟹肉就非常失色,食落完全唔新鮮,口感乾乾地又冇味加咗少少Wasabi🤏🏻佢嘅Wasabi都幾攻鼻,所以落少少已經好足夠旁邊附上嘅醃蘿蔔咬落爽脆,不過味道有少少臭😅▶️ 香蔥拖羅蓉溫泉蛋丼 ($158)拖羅蓉即係免治吞拿魚,有入口即溶口感,但欠缺吞拿魚鮮味😢亦冇咩香蔥,所以成個飯味道單一🥚溫泉蛋雖流心,但偏熟咗啲▶️ 三色魚生丼 ($188)係三個壽司飯入邊比較靚仔嘅一個,有兩條連頭尾大赤蝦,三片三文魚刺身同三片油甘魚🐠大赤蝦好鮮甜🦐爽口之餘又黏黏地,蝦頭仲有啲蝦膏,係今日所有刺身入邊最新鮮嘅一個👍🏻▶️ 京都宇
▶️ 松葉蟹肉丼 ($178)
嚟到同餐牌張相有出入,面頭嘅蟹份量比較少🫢
成個丼係應該有蟹籽、蟹肉蟹鉗、蟹膏、薑同壽司飯
蟹籽份量唔少,足夠撈飯食
🦀蟹肉就非常失色,食落完全唔新鮮,口感乾乾地又冇味
旁邊附上嘅醃蘿蔔咬落爽脆,不過味道有少少臭😅
▶️ 香蔥拖羅蓉溫泉蛋丼 ($158)
拖羅蓉即係免治吞拿魚,有入口即溶口感,但欠缺吞拿魚鮮味😢
亦冇咩香蔥,所以成個飯味道單一
🥚溫泉蛋雖流心,但偏熟咗啲
▶️ 三色魚生丼 ($188)
▶️ 京都宇治抹茶芭菲 ($108)
超失望嘅甜品🥺嚟到份量已經比預期細,材料都少
賣相OK嘅,可以自己倒啲熱嘅抹茶醬落去溶咗佢個白朱古力杯,然後望住抹茶醬慢慢流落去溶埋雪糕
芭菲杯入面有抹茶雪糕、mousse、麻糬、蜜餞豆、白朱古力
整體抹茶味幾香濃🍵雖然都欠缺左少少抹茶甘苦味道
唔知點解佢嘅麻薯係一條條扁嘅😧唔會用麻薯嚟形容因為唔煙韌
蜜餞豆得幾粒,食落似甜啲同大粒啲嘅紅豆
Mousse就同cream差唔多
食物非常一般,刺身丼飯可能同出邊超市嗰啲差唔多,主要係刺身唔夠新鮮,份量又唔足
如果一開始冇發現俾漏咗蟹膏就真係好嘥
環境同服務正常,上菜算快嘅
但性價比好低,連埋加一都要$250/人,完全唔值 (尤其甜品)