2017-11-29
以前黎登龍街,多數食樓下幾間拉麵,後來愈執愈多,又愈開愈多新野,最近又黎過v point,原來除左呢度,永光中心都有唔少食肆。週日黎到附近,猶疑食邊間餐廳嘅時間,樓下姐姐派傳單,講緊呢間新新地嘅日本料理,位於15樓,因為見午市套餐都幾抵,所以上去試試餐廳位置都幾多,環境偏暗,裝潢富日式風味,以木枱木櫈為主,有卡位有吧枱,啱啱開店嘅午飯時間,人流唔多,所以坐得舒適。後來離開嘅時候,都多左啲客人,相信係因為大家都覺得午市幾抵食吧午市套餐一共8款,有魚生飯、日式叉燒飯、鰻魚丼、便當、烏冬、牛舌燒、銀雪魚燒定食等,定價$68-98。以銅鑼灣區而言,價錢幾吸引。套餐包括有沙律、味噌湯、小食、甜品。我地一人點左一份定食,人均消費唔洗一百蚊沙律、小食沙律菜正常質素,幾新鮮嘅;小食係螺肉,冇雪感,份量唔多,幾粒仔。味噌湯海苔、豆腐、金菇,都幾多料,又夠熱。極上魚生飯 $98魚生款式都幾多架,有帶子、牡丹蝦、三文魚、吞拿魚蓉、油甘魚、海膽,賣相不錯。飯量適中,食落硬左啲,魚生整體都好新鮮,而且睇番價錢都覺得性價比幾高最好食係帶子,大粒鮮味;三文魚唔算好厚切,刺身蝦幾肥美,吞拿魚蓉滑溜冇渣;海膽份量唔係好
沙律、小食
味噌湯
海苔、豆腐、金菇,都幾多料,又夠熱。
最好食係帶子,大粒鮮味;三文魚唔算好厚切,刺身蝦幾肥美,吞拿魚蓉滑溜冇渣;海膽份量唔係好多,但冇怪味我已收貨;唯獨油甘魚一般。
竹串銀雪魚燒 $98
係類似串燒定食,除左銀雪魚,仲有鹽燒雞翼、芥茉松板豬、翠玉瓜、秋葵、一口甜薯。定食包括沙律、小食、味噌湯、飯,男士就剛好夠飽。
銀雪魚燒比想像中細份少少,本來以為係一整件,睇漏眼原來仲有其他串燒,好在味道都唔錯。
銀雪魚皮燒到香脆,唔會好油膩,魚肉嫩滑唔乾,加少少鹽燒已經好食
串燒松板豬味道唔錯,加有少少芥茉,燒得香口,入口又唔肥膩喎,幾特別。鹽燒雞翼正常;翠玉瓜、秋葵令我地食落整體更平衡。
最後店員送上兩粒雪米糍,我地食左個滿足,而又性價比高嘅午餐啊。
值得一提係,店員嘅服務都唔錯啊,主動為我地加茶,亦都好有禮
餐牌: