2023-11-07
💡性價比極高居酒屋同朋友去開銅鑼灣,無意中發現一間喺SOGO隔離,地段極好,性價比超高,食物選擇多,食完超級滿足嘅日式居酒屋,之後都會推介朋友嚟食。🍽️ 手拌壽司定食魚生新鮮,飯嘅溫度剛剛好。一個定食包晒魚生飯、麵豉湯、烏冬、漬物、飲品、超級豐富。🍽️ 炸串定食舖頭嘅炸串做得非常出色,外皮超薄、勁脆但完全唔會油。款式又多,有洋蔥、蓮藕、蘆筍、多春魚、紅薑、五花同雞肉等,就連下面鋪底嘅日本椰菜都超甜。🍽️ 明太子芝士玉子燒依個真係必試,蛋好香,入邊包住滿滿嘅明太子,一定要趁熱食!🍽️ 炸蛋流心嘅蛋黃,蛋香味濃,出面嘅炸粉夠薄,一咬仲唔會散開好犀利。🍽️ 日本秋葵蝦秋葵包住彈牙嘅蝦肉,少見特別嘅配搭,可以一試。🍽️ 五花肉五花肉炸到啲有份迫晒出嚟,唔會油膩,又薄又脆。🍽️ 鐵盒蒸日本生蠔生蠔夠大隻,隻隻都脹卜卜,我覺得原味食蠔味最重,又有少少海水鹹香味。亦都有兩款醬汁可以加,試哂唔同嘅味道。🍽️ 天婦羅炸蝦卷壽司個炸蝦包住都仲係脆,蝦同飯嘅比例好好,食完都唔會過飽。🍽️乳酸梳打、Suntory Premium
🍽️ 手拌壽司定食
🍽️ 炸串定食
🍽️ 明太子芝士玉子燒
依個真係必試,蛋好香,入邊包住滿滿嘅明太子,一定要趁熱食!
🍽️ 炸蛋
🍽️ 日本秋葵蝦
秋葵包住彈牙嘅蝦肉,少見特別嘅配搭,可以一試。
🍽️ 五花肉
五花肉炸到啲有份迫晒出嚟,唔會油膩,又薄又脆。
🍽️ 鐵盒蒸日本生蠔
🍽️ 天婦羅炸蝦卷壽司
個炸蝦包住都仲係脆,蝦同飯嘅比例好好,食完都唔會過飽。
🍽️乳酸梳打、Suntory Premium