2018-11-08
在中環返工的青年才俊約我食個晚飯,估唔到有咁大驚喜。去到指定的地點,樓下是一間頗有格調的酒吧,再往上走,樓上別有洞天。小店驟眼睇好似細細間,但就一次過坐擁六層,分別有不同的用途,用作dining的就有兩層。去到指定的樓層,實在令人眼前一亮!環境好靚好舒服,有一種高級私房菜的感覺。而且喺設計同細節方面,亦看得出店家的用心,相信老闆係一個好有品味的人。咁嘅排場,以為無返一千幾百蚊都落唔到樓,原來set dinner不過係四百幾蚊一位,非常抵食。係我哋仲思考緊之際,店員已經捧上熱辣辣的餐包。餐包雖然唔係乜嘢值錢的東西,但往往都係第一樣擺入口的食物,絕對好影響客人對餐廳的第一印象。佢哋個餐包好鬆軟,而且即製熱辣辣,令人有encore的衝動。而且大廚亦都好貼心,配合到客人的需要。Set Dinner頭盤本來係好吸引的Parma Ham,但因為身體關係,我唔適合食,佢哋好樂意幫我轉成健康有益的雜菜藜麥沙律。賣相好靚,味道亦一啲都唔馬虎。第一個main係Risotto,係我同朋友仔的最愛。高級餐廳的Risotto真係好唔一樣,飯粒非常之煙靭有咬口,相信佢哋真係慢慢生炒而成的。而且芝士好香口,同飯粒融
第一個main係Risotto,係我同朋友仔的最愛。高級餐廳的Risotto真係好唔一樣,飯粒非常之煙靭有咬口,相信佢哋真係慢慢生炒而成的。而且芝士好香口,同飯粒融和得好好,每一啖都非常豐富。
另一個主菜可以自選,我就揀咗比較特別的雞肉。雞肉預先起骨,然後釀入各種配菜。當中的鵝肝、蘑菇、黑松露,每一樣的味道都好突出,但balance得好好。不得不提的是,雞肉十分嫩滑而有雞味,整體係非常美味的一個dish。
吃得飽飽,身心都勁滿足。作結的是軟滑香濃又帶少少酒味的tiramisu同熱辣辣的breakfast tea,perfect!