泰苑今日去九龍城,一心諗住食泰菜,朋友問我夠唔夠膽去街市搵食,去咗九龍城咁多次,都係去餐廳,原來係九龍城街市嘅熟食市場,未試過泰式嘅大排檔,但係當然奉陪到底,佢話又平又好食。但係價錢,已經相當實惠。細冬陰公$55青咖喱雞$50泰式炒通菜$45酸辣生菜包(豬肉) $55椰汁芒果糯米飯$40📍酸辣生菜包(豬肉) $55肉碎生菜包好抵食,因為份量亦都好多,肉碎排成一座小山,而且翠綠色嘅生菜都好新鮮,都有六至八塊咁多。肉炒得乾身,唔會有太油膩。📍細冬陰公$55雖然叫做細冬陰公湯,但係都有四至五小碗咁多,一啲都唔細,用料都好豐富,但係略嫌唔夠辣,仲有蝦添,香茅,魚露令味道好豐富,整體不錯。📍青咖喱雞$50份量也比一般的小,不過呢一個份量好適合兩個女生。份量雖小,但係味道超濃。青咖喱的味道比一般黃色的咖喱更為香辣,嗜辣的。整個假呢,好香滑,都釋出好香濃嘅椰汁味,只需一碗簡單嘅白飯,已經令人食慾大增。雞肉方面,係急凍雪藏雞肉,不過以這個價錢,也不能夠要求太多。一碗味道濃郁嘅青咖喱,令人忍不住多吃幾口飯。📍椰汁芒果糯米飯$40呢個價錢,當然有更加平啦,不過最欣賞係佢上枱嘅時候啲糯米飯係熱㗎 ,仲要冒住
泰苑

但係價錢,已經相當實惠。
細冬陰公$55

📍酸辣生菜包(豬肉) $55

📍細冬陰公$55

📍青咖喱雞$50

📍椰汁芒果糯米飯$40
呢個價錢,當然有更加平啦,不過最欣賞係佢上枱嘅時候啲糯米飯係熱㗎 ,仲要冒住煙💨,呢點已經覺得好值啦!

PS: 見係街市,係有冷氣嘅👉🏻👈🏻🙈