2023-04-28
五斗米(上環)📍No. 237 Queen's Road Central, Central😋 4.9/5我最愛的餐廳就係富有人情味的小店,前兩日係上環買外賣返屋企食無意中就遇到呢間台灣小店,覺得好值得得到更多食客關注。睇到店內的新聞訪問,得知老闆娘係台灣人🇹🇼嫁來香港想開左呢間台灣小食店,希望可以透過食物達到人與人之間的聯繫。🔹麻辣牛肉麵 $63 本人係noddleholic,但係香港好似仲未食到好似台灣咁彈牙濃郁既牛肉麵,即便係好貴好出名的餐廳,但係呢度既牛肉麵湯底超級濃郁,店員話每日至少用四個小時熬煮,加上牛肉都燜的軟腍,最重要係麵底都係彈牙,所以呢個牛肉我會話係超水準同埋超有心思,完全估唔到呢間外表唔起眼的小店會烹調到咁好味既牛肉麵。😍🔸滷雞腿肉燥飯 $59🔸滷百頁豆腐 $22(小)呢個飯超級足料,唔單止雞腿大大隻,加上滿滿既肉燥,完全係大胃王必推,而且唔係大碗咁普通,滷味感覺同台灣食到的味道差唔多,加上呢度既滷味有台灣既味道,真係十分唔錯👍🏻🔹玉米起司蛋餅 $39呢個蛋餅真係一D都唔簡單,即叫即製,配上香甜既玉米同埋有拉絲效果既芝士,一定要上碟之後即刻趁熱食,唸唸下如果佢平時早
😋 4.9/5
🔹麻辣牛肉麵 $63
🔸滷雞腿肉燥飯 $59
🔸滷百頁豆腐 $22(小)
🔹玉米起司蛋餅 $39
呢個蛋餅真係一D都唔簡單,即叫即製,配上香甜既玉米同埋有拉絲效果既芝士,一定要上碟之後即刻趁熱食,唸唸下如果佢平時早d開門,可以每日買來做早餐😋
🔸炸物拼盤 $58
點少得食下台式炸物,拼盤有我最愛既甜不辣,仲有鹽酥雞,花枝丸同埋脆皮椒鹽豆腐。甜不辣依舊都係好好味,炸到表皮乾脆,鹽酥雞都係外脆雞肉酥軟,最主要係加上特調的調味粉,好似返左去台灣夜市咁🤓
🔹九份芋圓 $32
🔹蜂蜜檸檬愛玉 $23
食完正餐點少得甜品飲品,呢度既芋圓雖然賣相普通無太多花巧野,但係勝在用心製造,簡單烹調都可以食到美味嘅口感。而我最愛既台灣飲品就係檸檬愛玉,呢度特別加入蜂蜜綜合檸檬酸味,酸酸甜甜既口感絕對解膩,呢餐真係我食過性價比最高既台灣菜❤️
雖然小店只有兩個位置,不過如果係上環返工既朋友仔可以來呢度買外賣,絕對唔會令你失望☺️☺️