2022-10-13
為咗慶祝一個月既地獄式訓練完結, 今日同朋友嚟咗西灣河一間叫南島嘅星馬餐廳,喺OPENRICE睇咗好耐,做足功課先決定過尼。雖然外表華麗, 燈光光猛,MENU價錢合理,沒有加一,但服務一流。 最重要係全部食物都超水準,性價比超高之選,絕對值得再幫襯。 最後既一張圖要出賣一下朋友, 我地坐左一張角落靠著落地大玻璃既位置,景觀開揚,座位舒適。🌟肉骨茶+油飯($72)🌟超抵食之選。 肉骨茶基本材料,加上杞子同龍眼,好養生😋 而且味道絕對冇得彈, 完全吸收晒豬肉同蒜頭同肉骨茶包味道, 鮮甜唔澀。 個蒜頭整得好稔,好似豆腐既質感,而且非常之鮮甜,個湯最後比我地飲到渣到唔剩。 另外仲配送一份油炸鬼,有啲硬,係擺落個湯浸到稔晒就好好食,同肉骨茶嘅配搭天作之合。🌟炭燒豬頸肉($68)🌟圖二可見豬頸肉油脂均勻,咬落爽口, 既有炭燒味道,又有蒜香味,可見師傅功力深厚。 而獨家自製醬汁, 帶一點薄荷茶同酸甜既泰式辣醬和魚露味道,更加將豬頸肉昇華到另一境界,令人食指大動。🌟泰式芒果糯米飯($68)🌟次次黎都泰式餐廳必然會叫芒果糯米飯,作為飯後點心。 糯米煙韌,而且端上嚟嘅時候,仲帶一點餘溫。 但稍嫌椰汁味道不
🌟肉骨茶+油飯($72)🌟
🌟炭燒豬頸肉($68)🌟
🌟泰式芒果糯米飯($68)🌟
次次黎都泰式餐廳必然會叫芒果糯米飯,作為飯後點心。 糯米煙韌,而且端上嚟嘅時候,仲帶一點餘溫。 但稍嫌椰汁味道不夠多不夠濃, 我超級愛椰汁😋 而且芒果也不夠甜。 整體而言,味道中規中矩。
今日用餐經驗良好,欣賞佢哋嘅菜式地道得黎,加一點創意。 尤其係考完之後獎勵自己。 好似去咗轉馬來西亞旅行咁。🥰