2022-04-07 72 瀏覽
作為灣仔地膽梗係要捐窿捐罅揾下D隱世小店黎食!同事發現距離公司有點遠嘅譚臣道有間上海菜小店!lunch hour都多人外賣,我地就選擇堂食,不過位置唔多。餐牌主打上海菜;有招牌生煎包、酸辣湯、紅燒肉、紅油抄手、菜飯,伴麵等!樣樣都好鬼吸引!價錢仲好親民,上海飯麵套餐$43至$89不等,跟餐送兩隻招牌生煎包~加 $8可配酸梅湯及豆漿!  🍜開洋蔥油伴麵🍜 $43: 一上枱已聞倒超香蔥味!仲有特多乾蔥嘅開洋蔥油伴麵,醬汁掛麵完全唔乾,麵質彈牙配煙韌乾蔥,口感豐富份量足!推介!🥖跟餐送嘅招牌生煎包🥖大大啖落去會爆多湯汁!包面軟林林,包底薄脆!肉餡好味💯🥓紅燒肉 $36🥓: 同事最愛紅燒肉,煮得肥而不膩、半肥瘦嘅肉質,一層骨膠原一層肉咬落勁有口感、醬汁濃而不鹹!用黎送飯一流!🥟紅油炒手🥟$38: 一口大小嘅雲吞,皮薄餡靚,配上勁香辣嘅紅油,無得彈!🫓炸蔥油酥餅🫓$18:正宗嘅炸蔥油酥餅,外酥內軟香軟酥脆!香蔥味十足!襯熱食更美味!

• 炸蔥油酥餅
  • 紅油炒手