2023-08-14 66 瀏覽
同朋友去大埔食晚餐,想食泰國菜,最後決定去好多人推薦嘅水門雞飯。去到餐廳,餐廳望落唔算大,但裡面位置都幾多,有十幾張枱,坐落唔會太逼。餐牌有好多菜式,我哋研究咗餐牌好耐,最後發現二人自選套餐最抵食($198),包兩份主食、兩份小食、兩杯飲品、一份甜品。泰式魚蛋魚片河因為冇魚蛋,我哋轉左要牛丸。呢碗泰式船河有好多蔥同芽菜,牛丸嘅牛味好濃,魚片好彈牙,味道正。鳳尾蝦炒金邊粉 +$10金邊粉配炸蒜頭同辣椒粉,可以撈勻食,小辣。仲有四隻蝦,蝦都幾新鮮,味道唔錯。水門雞(半隻) +$38水門雞配一碗湯,仲有雞腎,雞血、雞腸。水門雞好滑,點醬食好惹味。湯飲落有啲胡椒味,都幾易入口。泰式炒通菜通菜份量都好多,比較多菜莖,但味道唔錯。泰式奶茶 (熱)泰式奶茶味道都幾正宗,好飲。泰式咖啡 (凍)班蘭糕班蘭糕有兩件,上面嗰層係斑蘭,下面嗰層係大菜糕,最上面仲有椰汁,味道好夾,斑蘭味都好濃,好食又解膩。

泰式魚蛋魚片河

鳳尾蝦炒金邊粉 +$10

水門雞(半隻) +$38

泰式炒通菜
通菜份量都好多,比較多菜莖,但味道唔錯。

泰式奶茶 (熱)
泰式奶茶味道都幾正宗,好飲。

泰式咖啡 (凍)

班蘭糕