2023-05-11 49 瀏覽
隱世高級西餐廳 🌸Polaris🌸,誤打誤撞比我搵到呢一間喺大埔性價比超高嘅西餐廳,門面睇落平平凡凡咁,但原來食物質素非常高,以低嘅價錢就可以享用到高嘅品質😍😍,嚟到試吓就知咩料😆餐廳嘅面積唔算好大,裝修以木系為主,感覺幾休閒💆🏻‍♀️,靠𥦬邊仲有張長bar枱,望住個街景飲杯咖啡食件撻,都幾寫意,不過食次就嚟試下晚餐,set dinner 又得,散叫又得👍🏻👍🏻🍋檸檬糖漬蕃茄 $42: 首先嚟到開胃菜,將蕃茄去皮,再用檸檬加糖漿煮開,一道酸酸甜甜嘅蕃茄🍅就完成,食落甜酸度適中,又唔會阻到蕃茄嘅鮮味,唔錯😆🦀美式煎蟹餅(雷莫拉德蛋黃醬) $88: 呢款煎蟹餅真係性價比極高😆, $100都唔使就可以食到咁高質嘅蟹餅,睇落去平平無奇,但裏面嘅蟹肉滿瀉😍,煎到佢金黃色,食落口感好豐富,外脆內軟,沾埋蛋黃醬簡直一流🤤🌹玫瑰蜜糖雞翼 $58: 有五件金黃色嘅雞翼,將雞翼同蜜糖醃製,之後炸到外脆內軟,食落去嘅肉汁鎖住,唔會乾爭爭,面層再鋪上玫瑰花🥘西班牙海鮮湯 $78: 海鮮湯裡面有魷魚同蜆肉,配料豐富😆,佢係經過多種海鮮熬製出嚟嘅海鮮湯非常濃郁,又夠鮮味,另外再加入蕃茄,黑椒同香草調味,好少可以食到

🥘西班牙海鮮湯 $78: 海鮮湯裡面有魷魚同蜆肉,配料豐富😆,佢係經過多種海鮮熬製出嚟嘅海鮮湯非常濃郁,又夠鮮味,另外再加入蕃茄,黑椒同香草調味,好少可以食到同菜名相符既菜式😂,偶然都會有一兩次嘅

🐚Polaris 地中海汁大蜆 $138: 呢款大蜆都係第一次食到,因為佢嘅價錢相當親民,同埋每一隻都開晒,用咗佢哋嘅秘製醬汁去烹製,食落特別鮮甜惹味🥰

🦪廣島蠔意大利飯 $168: 配咗三隻超大嘅廣島蠔,再加上軟硬度剛好嘅意大利飯,意大利飯嘅製作講到乾濕適中,佢哋嘅芡汁係由蠔打造而成,所以食落特別濃郁😋😋

🐷慢煮加拿大保濕豬鞍 •青蘋果蓉 $228: 用咗二十四小時慢煮而成嘅加拿大豬鞍,賣相唔錯💚,厚切嘅豬鞍食落非常爽嫩,唔會過老,因為慢煮嘅關係,所以肉汁可以鎖住喺裏面,另外有薯蓉,翠玉瓜同菇類做伴碟,再配上自製蘋果蓉,味道夾之餘,口感亦一流👍🏻👍🏻

🍵小山圓焙茶 $44: 呢杯焙茶鮮奶相當濃郁,睇落似咖啡,其實係鮮奶,鮮奶好滑,焙茶亦都好香濃,整體唔錯😆

🍹水果茶 $48: 呢杯凍嘅水果茶裏面有百香果粒,橙汁果肉,藍莓粒同埋奇異籽等,另外係綠茶橙汁底,另外加咗檸檬汁,就算有冰喺度都唔會沖淡左本身嘅味道,飲落有淡淡的薄荷香💆🏻‍♀️