2024-09-22
「愛家愛便當」搬咗嚟觀塘嘅成業工業大廈,好多素友都試咗喎,咁我找素真漢子當然都唔可以錯過啦。😅對上一次嚟已經係上年,佢哋仲响鴻圖道,同樣係工廈,但係果度非常陰暗,衛生都好似麻麻。而家呢度唔使講啦,同一層已經有其他兩間素食餐廳,風水一定好好,工廈嚟講好光猛同乾淨,而且算好近地鐵站,交通非常方便。😊店內裝修平實得嚟都有啲特色,我鍾意坐佢啲戶外摺凳,一坐個人沉咗落去咁,好舒服,啱哂我呢啲冇腰骨嘅人。🤣一直好想試佢哋嘅壽司套餐,今次終於食到喇。賣相真係超靚,另外兩枱客見到個餐都投以豔羨嘅目光。壽司味道固然唔錯啦,但有食過佢哋嘅都知,其實前菜先係最有特色喎。😉所以我選擇咗可以揀五款前菜嘅套餐(另外送枝豆)。前菜嘅選擇非常多,包括:💚 煮物:醬南瓜,醬冬菇,醬白蘿蔔,海茸,海帶絲,海帶結,金平牛蒡,菠菜大豆芽💚 漬物:日式昆布泡菜,柚子味白蘿蔔,漬紫椰菜我最鍾意係醬南瓜同醬冬菇,兩款都唔會太多醬汁太濃味,南瓜煮得好淋,冬菇就清清地食到菇本身嘅味道。金平牛蒡上次嚟都食過,水準依然好好。👍🏻如果鍾意食酸嘢嘅朋友,就要試吓日式昆布泡菜,同漬紫椰菜,以我嘅口味標準,覺得都相當酸吓,而紫椰菜仲幾辣嘅添。🥵甜
💚 漬物:日式昆布泡菜,柚子味白蘿蔔,漬紫椰菜
甜品嘅曲奇都好驚喜,因為大大塊又厚,食落非常鬆脆,好高質呀。🍪
老闆娘話如果想知道佢哋每日餐牌嘅朋友,記得 follow 佢哋嘅 社交平台page,或者 join 佢哋嘅 WhatsApp 群組。作為一幢咁高密度嘅素食工廈,素友們點可以唔嚟朝聖呀?🙏🏻🙏🏻