2024-05-29 97 瀏覽
砵蘭街好多餐廳食店, 今次去左「大排檔火鍋」, 雖然環境簡單, 但卻散發出一種滿滿排檔火氣氣息,感覺很有地道。不過,最重要係佢哋既廣東菜, 都幾唔錯丫~~首先既就係椒鹽脆骨腩, 一啖咬落去, 外皮酥脆香口, 裡面嘅肥美魚腩肉又唔會太膩,再配搭上鹹香四溢既椒鹽脆卜卜,實在太過癮啦!另一道就係椒絲腐乳通菜, 脆口通菜淋上濃郁醇香既腐乳醬汁,加上香辣椒絲,口感鹹香, 火氣十足。最後一道係辣酒煮花螺,呢個亦必點之選。鮮嫩彈牙既花螺浸泡在濃郁辣酒汁, 首先品嘗到花螺鮮甜, 緊接就感受到辣酒嘅麻辣,實在夾心有味。同樣配枝啤酒, 好好配襯椒鹽脆骨腩, 好爽呢。廣東菜真係好多選擇, 太出色, 每一道菜款都有傳統既韻味, 味道濃郁又實在, 即使環境普通, 但呢一帶亦係尋找地道美味嘅好去處。