2023-05-15
呢幾日天氣涼返d,即刻想打邊爐,友人介紹左我黎銅鑼灣既老鍋台式火鍋 😍蔬菜盤有好多唔同種類蔬菜同菌類,包括生菜,粟米,南瓜,鮮冬菇,娃娃菜同車厘茄等。生菜非常翠綠,南瓜煮完之後亦非常香甜。打邊爐食咁多肉類,有返個蔬菜盤,減低肥膩感,食完都冇咁大罪惡感呀!美國梅花豬,就咁望落去唔太肥,啱晒我呢啲「健康人士」。豬肉肥瘦各有好處,肥既入口香滑,但瘦少少,肉味較香濃。本人就喜歡呢隻肉味較濃既美國梅花豬,肉嫩但肉味突出,好食!美人拼酸菜白肉鍋。美人鍋,聽個名都知係會食靚人既湯底,當然材料絕不欺場。入面有烏雞,紅棗,桃膠,菇類同蔬菜等等,一滾起就襯佢未衫「污染」之前即刻飲啖,真係好甜好滋補。而酸肉白肉鍋,我都係第一次試,呢個傳統台式火鍋湯底,味道微酸,令人好開胃,酸菜味唔會太搶,唔會喧賓奪主,搶走其他食材既味道,可以試下呀。