餐廳: 健康齋廚
資訊:

好耐冇幫襯傳統齋鋪,今次帶大家試下位於黃大仙飛鳳街嘅健康齋廚。💪唔係求其改個名咁簡單,呢度真係主打健康嘅素食,冇味精之餘仲要少鹽少油,顛覆大家對傳統齋鋪嘅印象。🥦由於做咗功課知道呢度嘅嘢食份量都幾多,今次帶咗個朋友 Sam 哥 👨陪我一齊食(冇錯我原來有朋友嘅)。我哋叫咗:🍱 自製齋滷味(細)$40嚟到齋鋪叫碟齋滷味食住等是常識吧 ⏳。入口真係唔油膩,食得出冇落味精之餘味道亦好好。我最鍾意嘅係叉燒,有咬口得嚟唔硬,正。👍🎃 南瓜素翅(碗)$40由於真漢子同老婆都超鍾意食湯羹,所以就算兩個人食飯都會叫一窩,不過今次同 friend 食就叫住一碗試吓先。但呢度嘅份量真係好慷慨,$40 碗兩個人分都好夠食。☺️個湯好足料,南瓜,木耳同翅針都好多,口感豐富。不過佢哋加咗花奶,所以比較甜,有少少似食緊熱嘅楊枝甘露。🦐 咖哩乾貝龍蝦球 $75咖哩微辣但幾惹味開胃,適合送飯。乾貝其實即係素帶子,都幾像真。龍蝦丸冇我想像中咁大粒,但同帶子一樣都好食同彈牙。另外仲有啲西蘭花,紅椒同薯仔粒。注意咖哩都有落到花奶。🍼🍝 茄汁肉醬意粉 $60响餐牌見到有意粉我已經決定一定要試,好想知道傳統齋鋪嘅意粉會煮成點呢?

🍱 自製齋滷味(細)$40
自製齋滷味

🎃 南瓜素翅(碗)$40
南瓜素翅

🦐 咖哩乾貝龍蝦球 $75
咖哩乾貝龍蝦球

🍝 茄汁肉醬意粉 $60
茄汁肉醬意粉
响餐牌見到有意粉我已經決定一定要試,好想知道傳統齋鋪嘅意粉會煮成點呢?最終揀咗最唔似會响齋鋪出現嘅 - 肉醬意粉。😯😯

肉醬嘅賣相唔會係新潮嘅素肉如 Impossible 果種令你真假難分,係黃豆造嘅素肉碎外觀同質感。個汁真係調得好好食,唔會太酸,同埋蕃茄一齊食味道啱啱好。😋

意粉係煮得較淋,即係茶餐廳煮豉油西餐嘅方法,我反而幾鍾意食,好有老香港情懷。Sam 哥都對個意粉最滿意,食飽咗都係咁筆啲肉碎嚟食。😆

香港食素普遍都好貴,但呢度嘅價錢就好經濟(押咗韻),平過好多茶餐廳。而且呢度仲有唔同套餐選擇,餸菜款式又多,兩口子甚至一班朋友都可以平平地食飽飽。😙
2023-06-25
自製齋滷味