2021-08-09 72 瀏覽
疫情、又熱又下雨的天氣,朋友話上我家一聚,於是速速往美味嘅泰菜館買外賣回府。外賣菜單好吸引a、b款各有13款菜供選擇,價錢又實惠,真係款款都想買。結果我買咗一個三餸嘅外賣再追加咗一個細嘅拼盤,返到屋企淨係需要煮個白飯就夠了,這樣便可以同朋友盡情輕鬆聚首傾談,不用花太多時間喺安排食物方面。服務員好有禮貌詳細咁解釋給我聽,黃同青咖喱的分別。原來黃咖哩係唔辣㗎,青就會比較辣所以我揀咗一個黃咖哩牛腩、半隻海南雞同埋Phathai汁菠蘿咕嚕肉。外賣包得好穩陣 醬汁另外分別用小盒包住回到家仍然保持熱度又無打瀉醬汁。黃咖哩味好濃郁並沒有被椰汁全掩蓋香料的味道,咖喱汁多味好,撈飯好開胃但牛腩嘅數量亦唔少,仲炆得入味又稔,唔錯。海南雞半隻大大盒,份量足。打開蓋就見到雞肉亮靚,望得到有肉汁,仲配二款 點醬汁好細心。雞肉好滑、嫩,味道人人讚好。咕嚕肉酸甜味較得啱我哋口味,醬汁唔會太多、剛剛掛滿肉粒同埋菠蘿配菜,可見廚房掌火到位。雖然拼盤我嗌咗個細碟頭只$32元,但係都有四款共八件,仲係蔗蝦、魚餅 、春卷及蝦丸,真係超抵。

2021-07-26
20 分鐘 (外賣自取)