2023-03-27
由於我真係太鍾意食omakase🤣所以經常性搵唔同嘅鮨店試🍣但又因為自己好易飽 所以食唔晒dinner嘅full set omakase set(之前試過 食到一半已經飽到上心口😟嘥錢又浪費師傅心機💔)所以基本上我都係主攻Lunch Omakase!!價錢平一大截仲要唔使食到飽到頂住晒🖖🏻一齊食個quality lunch☺️特別日子慶祝活動都可以多個選擇🥳今次要介紹嘅呢一間 #一瀧 佢唔係淨係做Omakase🤲🏻另外仲有Á La Carte menu,有唔同嘅卷物,串燒等等🍢至於我試咗嘅係Lunch Omakase Set🍣佢暫時淨係得一個價錢($600/pp)💰包括3道前菜、12貫壽司、湯品和甜品🍮總共係17道菜🤲🏻首先講吓店舖裝修,比起一般嘅鮨店大得多!!因為佢哋除咗有sushi bar之外仲有唔同大細嘅枱 亦都有vip room🤎上菜形式係由第一個前菜開始,之後上四件壽司,再上第二個前菜,如此類推👍🏻個人認為咁樣隔一隔嘅安排幾好,前菜都可以配合魚生由淡至濃咁出場😋Menu of 27/1 :🌟白子(💖)1️⃣帶子配竹炭鹽2️⃣左口魚+燒左口魚裙邊+辣椒羅白溶3️⃣深海池魚+生椒鹽4️⃣金目鯛+烏
Menu of 27/1 :
🌟白子(💖)
1️⃣帶子配竹炭鹽
2️⃣左口魚+燒左口魚裙邊+辣椒羅白溶
3️⃣深海池魚+生椒鹽
4️⃣金目鯛+烏魚子粉
🌟炸慈菇薯片+蕎麥麵
5️⃣北海道牡丹蝦+蝦殻磨成粉(💖)
6️⃣醋鯖魚+白昆布 + 薑蓉
7️⃣赤鮭
8️⃣赤身醬油漬[5日熟成](💖)
🌟蘿蔔配黑毛豬肉碎 (😩)
🍀Free today 魚生撈胡麻醬
9️⃣拖羅
🔟北海道平川產海膽 (💖)
1️⃣1️⃣海鰻
1️⃣2️⃣吞拿魚腩蓉手卷
🍲蝦湯 (💖)
🍮焦糖奶布甸(💖)
💖係我當日自己最鍾意嘅😋白子基本上去到季尾,但都仲係入口即溶✨另外壽司部份最欣賞牡丹蝦同埋赤身🙌🏻特別一提赤身因為好少見到咁肥美嘅😍師傅話其實脂肪比例已經接近中拖lv.🤌🏻最後食到好飽都仲覺得個蝦湯好好飲🤣同埋唔鍾意食焦糖布甸嘅我都覺得個布甸奶味好重好出色呢😍其實其他基本上都係好好味除咗第三個熟食,大根好硬唔夠淋又冇咩味😩同埋作為重口味人士就覺得壽司嘅調味都比較淡,不過呢啲都係好個人,可以自己同師傅調整🙆🏻♀️
今次serve我哋嘅係鋒師傅,除咗交代魚生嘅產地、調味料之外整個過程中同我地嘅交流都好多👍🏻而同師傅嘅交流更係食omakase最珍貴之處,可以了解製作過程等,真係獲益良多🤍
特別一提上下嘅同事服務態度都好好,啱啱去到嘅時候因為bar枱full曬 所以同事安排我地喺table坐住先,佢地不停講唔好意思,又幫我哋斟茶🙌🏻
中途我哋嗌左杯打卡飲品荔枝蘋果茶(85折後$65)🍎🍸見住佢喺隔離吧枱調製🤞🏻個泡泡呢就係放低咗之後職員用槍打上去🧼咁我呢啲港女梗係要影下架相啦🤪點知影影下企喺後面嘅職員就同我講話要快啲整穿佢啦如果唔係就會漏氣 如是者我拍左個boomerang之後店員又再整多一次俾我同杯飲品影相😂最救命係飲咗幾啖之後我阿媽話想同埋件拖羅一齊影📸️問吓職員可唔可以再整個bubble上去 佢哋話冇問題!咁我就等佢諗住拎把槍過嚟好快姐 等咗一陣唔對路喎冇理由咁耐 但係又冇開口問 點知轉個頭職員再倒啲茶落去我隻杯度我先知啱啱佢哋又再幫我溝過杯嘢飲😱 Refill咗先再幫我打個bubble上去!呢件事真係嚇親我😳一嚟佢哋又好有心 正常送完杯嘢飲就會走 佢企喺後面等我影到咁上下就提我 之後咁麻煩叫佢幫我再打個泡泡上去完全冇半點唔願意!!真係超加分💓老實講杯野真係幾好飲🤣通常呢啲都係得個樣但佢係真係好飲,食完之後又主動提出帶我哋周圍參觀😳👍🏻
$600食個lunch 奢唔奢侈真係見仁見智😬西餐食好少少都差唔多價錢!不過疫情之後一直冇得返鄉下🇯🇵唯有食日本嘢嚟調劑一下心情🥺Omakase折後每位$510埋單🙆🏻♀️個人認為呢個價錢比起大部份鮨店性價比高👍🏻加上佢哋嘅服務態度真係比到一種以客為本嘅感覺我🥰希望喺優惠完結之前可以食多一次😇 鋒師傅其實已經serve得好好!仲話如果下次返去食嘅話就變咗佢嘅朋友🤣會比多啲靚嘅食材我哋😆但不過因為未試過比日本師傅serve 下次就會想試吓水崎師傅🙈嗰日望住隔離明明食緊同一個餐但係因為佢係師傅嘅朋友所以佢哋嘅食材係十分之矜貴同埋靚😂!!眼見師傅連一舊炭嘅溫度都十分執着就知道呢間鮨店並非池中物😌
——————————————————————————
゛一瀧 (銅鑼灣)
📍 銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown 8樓
⋆͛人均消費:$510💰