2004-01-31
自從試過深水步o既譚仔分店, 覺得佢地o的米線同雞翼好食之後, 我決定要試齊幾間o係深水步同長沙灣區內o既麻辣米線舖以作比較. 第一間要試o既自然係"譚仔" o既長沙灣總店啦.我係o係過年前o既星期五晚o黎食晚飯, 六點幾七點已經爆滿, 但因為禮拜五晚有手打o既蘭州拉麵供應, 所以就算搭檯都要試一試.當晚試o左"麻辣雞肉黑柏葉蘭州拉麵" (特辣; 加一送加3蚊, 麻辣湯底加3蚊, 蘭州拉麵底加6蚊; total大約係28-30蚊). 手打拉麵算係煙韌但唔多彈牙; 雞柳同深水步分店o既一樣咁嫩滑; 黑柏葉爽口, 一o的都唔韌, 係咁多間同區o既麻辣米線舖之中做得最好o既; 特辣o既麻辣湯底比深水步分店o既特辣仲要辣好多, 花椒o既麻味都幾夠, 呢個辣度亦都係同區之冠, 差唔多冇舖能及(最接近o既係元州街美居中心o既"麻辣川米線"). 我自問都算係個食得辣o既人, 今次一路食一路o申o左成四五張鼻涕紙, 食得都算幾狼狽. ^_^;;以雲南式麻辣米線o既質素o黎講, 譚仔o既長沙灣總店始終係有一手, 完全將佢o的徒子徒孫(長發街o既"四川麻辣米線") 或者copycat (興華街o既"重慶麻
以雲南式麻辣米線o既質素o黎講, 譚仔o既長沙灣總店始終係有一手, 完全將佢o的徒子徒孫(長發街o既"四川麻辣米線") 或者copycat (興華街o既"重慶麻辣米線") 比下去, 但呢度o既環境始終都係咁迫, 要同人檯都之餘仲要被迫聞二手煙, 食完要即閃, 好似打衝鋒咁. 下次o黎食都係揀番o的非繁忙時間會好o的.