瞓到好晏嘅星期六,進入秋天,本應出街感到一陣涼意🍂,但係今日天氣好悶熱☀️☀️,所以喺佐敦行左幾個圈....最後都係想食啲凍嘅嘢過往經過四國好多次,每次都見到客人坐都密密麻麻,所以我從來都未食過呢間餐廳,呢日下午兩點半終於見到唔使等位,就入去時一時感受下點解呢間餐廳成日都咁多人🤔呢間小店大約坐到40人左右,枱面細細亦設有bar位。店員嘅服務態度親切,好快就有店員安排座位同落單。小店除咗提供恆常嘅午餐定食,適逢天氣熱出咗夏日特色午餐,幾乎全部都係凍嘅食物。你個$88嘅午餐有七件壽司、一個手卷同一碗稻庭冷烏冬。首先我認為份量啱啱好,星期六用$88食到呢個午餐算係超值之選~雖然日本人係唔會做三文魚壽司,不過呢度都有港人口味嘅三文魚手卷。三文魚新鮮,紫菜隔左幾分鐘先食仍然脆,飯嘅軟硬度適中,飯醋嘅份量亦平衡得到七件壽司包括有三文魚、劍魚腩、甜蝦、帶子、芥辣八爪魚、海膽、蟹棒壽司,魚刺身厚度適中,淡味、濃味的壽司都有。相信很多人會關心海膽的味道,雖然不至於鮮甜,但沒有苦味,可以接受的。廚師沒有在飯上加入Wasabi,客人自己根據個人喜好加入Wasabi和醬油。整體來說分量剛剛好,質素不俗。冷烏冬反而

特盛壽司 配 冷稻庭烏冬
三文魚手卷
整體來說分量剛剛好,質素不俗。
冷烏冬
冷烏冬反而有驚喜水準!烏冬質地彈牙帶有煙韌口感, 冷烏冬的濃度剛剛好,少許醬油味帶有甜味,令人回味的一款。
超值價錢食到有質素的日本料理,可能就是犧牲咗舒適的座位吧。午餐需要搭枱,以多個碟子形式上菜的日本餐來説,桌子很小,所以要盡快把前菜吃完。
座位與座位之間位置很少,出入座位會經過其他客人的椅背, 很容易撞到別人,出入要小心。
總括嚟講,雖然有不少日式餐廳午餐價錢比這裏更便宜,但這裏的質素比一般低於$100一餐的食物質素好,所以性價比很高,只要你不介意座位的確比較迫的話,我相信很多客人都願意再回來吃吧!
2016-10-15
特盛壽司 配 冷稻庭烏冬