2017-07-30 1464 瀏覽
保齡球,一樣十幾年都未掂過嘅運動。早前朋友無啦拉挑起條筋話玩下,所以大家收工就約左過黎麗城呢邊打波了,其實係荃灣另一個太多人無位了先行遠少少過黎。但正正係咁樣,我地先又可以食到餐好野。陋室係正奇樂保齡球場上面,我地黎到嗰時見時間尚早就係度食埋野先再打波。食物選擇雖然大約分為漢堡及意大利飯兩種,但組合非常多元化連少見嘅羊肉漢堡都有,我地都花多眼亂唔佑揀咩食好,諗左一大輪先揀到以下嘅食物了。黑松露流心芝士漢堡包,加左$5將薯條轉做炸洋蔥圈。餐飲跟配零糖可樂。漢堡分量都幾大,漢堡肉因為手打關係唔會死實,而且牛肉煎到啱啱好半熟所以保留左好多肉汁。加上流心效果好滿意,大口咬落去時肉汁同芝士都搞到成手都係。而且個包分別用上Mozzarella同Cheddar兩隻,所以食落唔會咁單調同口感都豐富啲。炸洋蔥圈係驚喜之作,炸漿偏結實但無損酥脆口感,加上本身有做調味所以唔使點茄汁都已經夠好食了。所以呢5蚊真係無加錯。朋友就點左黑松露芝士烤大啡菇煎意大利飯,跟配檸檬水。煎意大利飯都真係第一次聽,但估唔到出黎效果又幾唔錯。飯粒煮得幾煙韌加上調味偏淡,入口可以充分食到混入裡面嘅芝士香味。因為佢再額外塑型煎香飯團

,諗左一大輪先揀到以下嘅食物了。
黑松露流心芝士漢堡包
黑松露芝士烤大啡菇煎意大利飯
朋友就點左黑松露芝士烤大啡菇煎意大利飯,跟配檸檬水。
煎意大利飯都真係第一次聽,但估唔到出黎效果又幾唔錯。飯粒煮得幾煙韌加上調味偏淡,入口可以充分食到混入裡面嘅芝士香味。因為佢再額外塑型煎香飯團嘅兩面,令米飯再添幾分焦香。咁嘅做法有姿勢得黎更有實際

大啡菇同樣以兩款芝士作調味烤焗,而且灑上大量黑松露醬令啡菇嘅香味更加突出。啡菇體積之大更可以好似鋸扒咁樣切黎食,好有滿足感。
臨走先發覺門口個晚餐牌,上面嘅套餐更抵食仲有甜品送。走漏眼
其實邊食我地都發覺呢度環境真係幾舒服,週邊放滿各類消閒玩意好似UNO,層層疊咁,門口仲有兩部舊式街機。非常適合消磨時間。可能係佢位處有啲偏遠所以唔係咁多人知,但正正係咁樣更可以讓人放慢腳步,享受下悠閒時光。
引用呢度<<陋室銘>>嘅一句:斯是陋室,惟吾德馨。
2017-07-24
黑松露流心芝士漢堡包