2018-09-21
網上找銅鑼灣非連鎖式咖啡店,竟然發現呢間型格Appendix Coffee & Bar, 見佢餐牌仲有西班牙Tapas食,三樣都愛嘅我,剛剛諗緊週年紀念去邊度慶祝,決定黎試一試。位置在銅鑼灣Sogo 後面條街,一啲都唔難找,Tower 535, 好新的一棟大廈,餐廳綠色裝修,有Bar area, 坐位寬敞,感覺優雅舒服。坐底先飲杯野等老公黎,餐廳見我慶祝anniversary, 特調一款Bartender's Cocktail,未道清新特別,有紫蘇葉味道,酸酸甜甜,絕對係餐前開胃飲品。打開餐牌,又有驚喜,Cocktail 飲品全以各行各業命名,KOL, Big 4 Auditor, PR, Magic Circle,Fitness Coach, Apps developer, 連Office Lady都有,行內人一睇就明,絕對想試番杯屬於自己啲特飲,好有心思呀, 叫得自己做Bar, Cocktail 咁特別, 最啱黎happy hour, 晚上同朋友gathering!愛紅酒嘅我試完Bartender's cocktail,就試一試House Red, 在我黎講,一杯House Red
愛紅酒嘅我試完Bartender's cocktail,就試一試House Red, 在我黎講,一杯House Red 完全唔需花巧,入口順喉,可以一叫再叫嘅就最佳啦!呢杯House red 符合要求冇難度啦,其間飲完一支,見佢新開一支,入口都係一樣。唔使breathe, 讚!
食物種類唔算多, 但碟碟有驚喜, 各款Spanish Tapas, Tortilla, Chorizo, Potato Puree 好精緻好有心思, 約三五知己把酒談歡, 唔覺唔覺就可以坐成晚! 絕對推介!
不得不讚, bartender 同幾位waiters都好專業, 特登介紹幾杯特飲內容比我地聽, 細心離遠望吓我地有冇需要, 又唔會不停打撓, 唔錯.
Appendix 主打coffee & bar, 今次試過晚餐 同bar, 下次有機會日頭黎試吓coffee 同其他美食.