餐廳: 金鮨
資訊:

2017-11-21 976 瀏覽
原本行咗去佢右手邊,坐滿哂人,gg book咗都無位,呢邊有開放式廚房,浸咪比較腥(我後尾諗,應該因為我唔食藍鰭吞拿魚,所以先覺得右邊腥);店主話book咗位入左手邊。左手邊無咗浸腥味之餘,裝潢佈置同音樂都好日系,所有嘢都係木,餐具仲刻有「金鮨」,好有心思!老闆知我食生日飯(提早去咗雪蛋糕),唔知係咪咁,好熱情,喺門口等我同男朋友到(原諒我可能自以為是~)然後招呼我地入左手邊。原本打電話問有無切餅費,話50蚊,最後唔只主動話生日有95折,後尾諗返點解埋單咁平,估可能因為蛋糕好細(2人份量)我地自己切,仲好似無計到切餅費,超有人情味!店員唔只好有禮貌,仲好醒目,幫我隱瞞蛋糕,扮上甜品(無事先夾定)。仲幫我裝飾下蛋糕先捧出嚟~好有心思呀!除咗服務,味蕾都好享受!刺身激讚~好新鮮、肉質好好、絕大部份食落都係鮮甜!米飯普通,不過重點係刺身,特別係藍鰭吞拿魚(男朋友重點推介本人覺得好腥)同埋帆立貝(我重點推介)!刺身質素同份量完坐值回票價!我地叫咗大拖羅壽司set 同極上拖羅丼。加28蚊轉set, 即係有味噌湯同埋中華沙律/螺肉。由於我地叫個壽司set有隻牡丹蝦,就問可唔可以放埋蝦頭湯煲。店主話

店員唔只好有禮貌,仲好醒目,幫我隱瞞蛋糕,扮上甜品
無事先夾定)。仲幫我裝飾下蛋糕先捧出嚟~好有心思呀!

除咗服務,味蕾都好享受!
本人覺得好腥
)同埋帆立貝(我重點推介
)!刺身質素同份量完坐值回票價!

我地叫咗大拖羅壽司set 同極上拖羅丼。加28蚊轉set, 即係有味噌湯同埋中華沙律/螺肉。由於我地叫個壽司set有隻牡丹蝦,就問可唔可以放埋蝦頭湯煲。店主話可以,不過要再加15蚊。咁我地就加埋,碗湯都大碗好多,好濃郁好味!
(之後朋友去食跟住咁嗌,店主話要正日生日先得
)睇得太多新聞,唔敢三文魚刺身,加2蚊轉火炙,
火炙三文魚入口即溶,好震撼好好味!

Wasabi勁好味!應該自己磨,好有質感,攻鼻嘅感覺一浸浸咁湧上嚟,既刺激又好味!

美中不足係唔知壽司set個海膽同丼嘅海膽係咪唔同種咖呢?壽司set嘅海膽好鮮甜!丼嘅海膽就唔甜比較腥(男朋友話唔係腥,係甜同唔甜嘅分別)
如果有得揀要甜嗰款就好嚕~
中華沙律
螺肉