2018-04-04
唔知大家有無試過去日本旅行,走進一間無遊書介紹,唔係連鎖式經營既小店,成間鋪可能就係得店主一個或者兩夫婦打理,食物唔係好華麗但就好精緻,食材係大家去街市都買得到,煮出黎好有家庭風味,最重要係味道相當好食.最近就畀我地發現荃灣中心居然就開左一間咁既日式小店,店鋪小小,只靠夫婦二人經營,老板負責廚房,老板娘就負責店面。由於佢地係日籍夫婦,我地點完菜之後,聽到佢地同返日文黎溝通,真係好似覺得自己去左旅行咁。.老板娘待客都好有日本feel,有禮貌得黎,講野非常斯文,同香港一般食肆非常唔同。你知平時啲阿姐就算好好人,講野都係粗聲粗氣架麻.食物方面,我地揀左兩個定食。定食配有白飯,湯同飲料,定食更配有和風迷你沙律。等主食既時候,湯會先黎,今日個湯係豚肉野菜湯,我一路影一路聞到好香,飲落味道好鮮甜,相信餚左唔少時間,而且非常足料,有好多煲到好淋好入味既青紅蘿白,又有不少豚肉。.未開始正餐已經有一碗熱辣辣香噴噴既湯打頭陣,好肚餓呀!! 好在無幾耐主食就黎啦^^______________________________🔹日式咖哩炸豬柳定食 $68食過日式咖哩既朋友都知道,佢無平時啲咖哩咁辣,同埋通常都
🔹日式咖哩炸豬柳定食 $68
食過日式咖哩既朋友都知道,佢無平時啲咖哩咁辣,同埋通常都帶一點甜味,但又保留到咖哩既香味!
呢個都唔例外,佢既咖哩好香好濃味,有少少杰身,咖哩裡面仲有啲洋蔥蘿白粒,口感相當豐富,講真,只係汁都已經夠我送幾碗飯!!
咖哩配既係炸豬柳,口感會無豬扒咁硬,鬆化好多,而且佢因爲分成好幾件逐件炸,又炸得好香脆,啖啖都可以食到外脆內嫩💕
🔹美國西冷牛扒定食 $118
西冷估佢唔到都幾大塊,無咩加特別醃料就咁鹽,黑胡椒煎都已經好好味
牛扒唔會煎得好老好柴,咬落仲有啲juicy, 如果都係嫌唔夠味可以點埋餐廳自製既醬汁,咸咸香香
📣呢個價錢以屋村黎講,唔係特別好平,不過可以食到咁地道好食既日本洋食,感覺一切都值了!附近既街坊都好識食,餐廳keep 住都滿座!