2017-08-09
又係生日飯,呢間喺佐敦西貢街與醉瓊樓比鄰嘅小菜館雖然格局同醉瓊樓差唔多,條係唔係朋友訂都唔知有呢間菜館。為咗買蛋糕遲咗少少,朋友們已經將一碟普凌炸豆腐鯨吞咗,佢哋都算有良心留咗一件比我,唔係平常嘅布包豆腐或板豆腐,反而質感似臭豆腐,佐料係葱粒油鹽水,味道一般。第一道先上燉湯,湯足料味濃,唔似味精湯,必試。第二道係乳豬侍應話即燒需時但係好快就上枱,雖然被朋友質疑唔係即燒,不過皮真係好脆,肉亦都好滑嫩。呢道菜比起坊間嘅黃金類菜式控制得好,冇過份調味,鮮魷肉厚爽口。生日食豪啲,一人一隻大鮑魚真心覺得佢隻鮑魚大隻冇呃人比起炒菜,本人近年更愛浸菜,清淡唔油膩。即係咁,其他餐廳棟企隻雞多數上枱有花臣搞吓.......例如放吓火,但係呢度真係齋影相呃吓like咋。不過隻雞都好味,因為好怕食啲雞嘅皮係又厚又多肥油,呢度皮薄帶少少黃油喺某啲部位,所以香而不太膩,咸淡都好適中。炸子雞通病係過咸,呢間冇呢個問題喎。總括嚟講呢間菜館嘅大小菜調味剛剛好,而且味精唔多,冇一般中菜館過咸嘅問題。另外每道菜上枱都熱辣辣,冇煮好攤凍咗先出嚟已經差好遠,老公話齋食物熱辣辣已經加好多分。加上所有侍應好有禮貌同好笑容,值得一
第一道先上燉湯,湯足料味濃,唔似味精湯,必試。
淮杞螺頭燉竹絲雞
淮杞螺頭燉竹絲雞
第二道係乳豬
即燒化皮乳豬(半隻)
黃金鮮魷球
生日食豪啲,一人一隻大鮑魚
美極煎五頭南非鮑魚
真心覺得佢隻鮑魚大隻冇呃人
福建豆腐煲
中式牛柳
聖瓜肉碎浸魚肚
比起炒菜,本人近年更愛浸菜,清淡唔油膩。
金牌企鵝雞
金牌企鵝雞
總括嚟講呢間菜館嘅大小菜調味剛剛好,而且味精唔多,冇一般中菜館過咸嘅問題。另外每道菜上枱都熱辣辣,冇煮好攤凍咗先出嚟已經差好遠,老公話齋食物熱辣辣已經加好多分。加上所有侍應好有禮貌同好笑容,值得一試。