2023-10-07 52 瀏覽
一路都聽人講割烹係好正,亦都對師傅嘅水準要求好高,今次有識食朋友帶路,就嚟試試係the one 嘅呢間餐廳。門面帶住神秘嘅感覺。入到去裡面別有洞天,分別有室內bar 枱位同戶外空間,我地揀左室內,因為可以睇住師傅煮野食。上菜前餐廳推介左呢款米酒,入口偏清甜,好順滑容易入口。前菜由3款菜式組成,賣相非常之吸睛。左上嘅係用Parma ham 高湯煮成嘅啫喱,配埋甜瓜好開胃。右上嘅係帆立貝青瓜凍湯,味道好fresh好清新,帆立貝好新鮮爽口。中間嘅係赤蝦水牛芝士,赤蝦香甜軟濡,配埋芝士同脆片一啖擺入口,口感好豐富。明太子釀意大利黃瓜花天婦羅師傅現場即炸嘅天婦羅,外層好香脆而且帶有淡淡嘅青瓜味,上面鋪左現刨嘅木魚花。內層填滿左明太子,非常正。和牛舌酢漬姬菇牛舌外皮輕輕帶焦脆,內裡嫩滑入口即溶,調味恰道好處,大推。鮮鮑魚淺蜊富山米意大利飯鮑魚預先醃製過再拎去烤,好惹味。意大飯用左富山米去整,粒粒米都好飽滿,亦都唔會過熟,啱啱好內層仲有粒心。on side 有鮑魚肝醬,平時出街食都好少會食得到。利沃內塞式烤穴子穴子烤製左一段時間,外層好crisp,但魚肉仍然好juicy 多汁。底層用左辣肉醬,面層落

門面帶住神秘嘅感覺。

上菜前餐廳推介左呢款米酒,入口偏清甜,好順滑容易入口。

前菜由3款菜式組成,賣相非常之吸睛。

明太子釀意大利黃瓜花天婦羅

內層填滿左明太子,非常正。

和牛舌酢漬姬菇

牛舌外皮輕輕帶焦脆,內裡嫩滑入口即溶,調味恰道好處,大推。

鮮鮑魚淺蜊富山米意大利飯

利沃內塞式烤穴子

穴子烤製左一段時間,外層好crisp,但魚肉仍然好juicy 多汁。底層用左辣肉醬,面層落左麻椒,味道香麻得嚟好過癮。

日本A5和牛配味噌大根

和牛嘅味道同日本食到嘅一樣,油脂香滑豐盈,而且份量唔少,食得好開心。而大根有味噌同火炙烤過,味噌食得出有蟹醬味道。

里科塔奶酪小倉紅豆

塔入面有不同嘅紅豆夾心,最鐘意係佢紅豆夾層連埋薄荷葉一齊食,味道好夾。

四小味甜品

粟子可麗露整得唔錯,係香港難得有嘅水準。布朗尼連同食用花一齊食香甜得嚟唔會膩。草莓撻成個擺入口,係口腔爆開嘅口感好正。最後泡芙真係好好食,口感外脆內軟,處理得好好。

總結:

每一道菜都好有驚喜同質素,每食完一道菜都會期待下一款菜式,係令人想會細心去品嘗嘅食物。絕對推薦慶祝/紀念日去食。