2019-06-08
今次朋友帶我去食觀塘嘅小火焰韓式咖啡餐廳,之前一直聽友人話好食。如果唔係友人帶路,唔係附近返工嘅我真係未必知。地點係觀塘APM巴士站往牛頭角方向一直行,觀點中心上一樓,大門一開就見到,一見到餐廳最吸引嘅應該係上面嘅一排電視,播着韓國嘅MV,未坐低成個韓風感覺已經擁晒出嚟雖然係平日,但係全場都幾乎滿座,當時六點幾,咁啱我哋入坐之後,之後嘅人就開始要等位,好好彩Menu嘅食物款式都有很多,亦有set,最後我哋揀咗1個沙津、1個主食、2個小食同1個甜品冰梅番茄明蝦沙律主要想試冰梅蕃茄,切成蕃茄片,第一口咬落去超酸,但嗰種酸甜味唔乸喉,鍾意食酸嘅人一定鍾意。冰冰的淡淡的酸梅味完全滲入茄肉,十分開胃。沙律菜新鮮爽脆,加上凱撒沙律醬,蝦脆身,很乾淨(明顯見到蝦腸清乾淨)加上燒烤醬,味道不錯。野菜炒粉絲一整碗份量很大,不過相對地粉絲量少,野菜椒絲和菇的份量很多,好像野菜蓋麵。野菜和翠玉瓜很大塊,很爽脆,加上菇菇很香,粉絲煙韌不油膩,感覺不錯柚子蜜糖雞翼炒年糕醬汁惹味,柚子味濃郁,微辣,縱然浸住醬汁,仍然吃到雞翼焗得香脆,甜甜酸酸,很開胃,雞翼下還有翠玉瓜和年糕,年糕較幼身,份量不少。這個真的很好吃,
醬汁惹味,柚子味濃郁,微辣,縱然浸住醬汁,仍然吃到雞翼焗得香脆,甜甜酸酸,很開胃,雞翼下還有翠玉瓜和年糕,年糕較幼身,份量不少。這個真的很好吃,下次再來是必點之一!
羽衣甘藍做餅好似比較少見,菜餅主要味道係上面嘅泡菜(因為泡菜味濃本身就好搶味),淨吃餅有點像加了椰菜絲的薄罉。
雪山窩夫
特別製作要等不過都唔係等左好耐。甜品一來到,淨係外型已經贏晒,齋睇都覺得好吸引,雪山好高高高。雪山造型的蛋白打得十分企身,吃來軟綿綿的,唔太甜,想食甜啲的話,有一小杯蜜糖,可以自行加甜度,而蜜糖嘅味道也很濃郁。雪山下的窩夫很脆身,還有一球雲呢拿味雪糕,很滿足。
呢間真係唔錯,嘢食好味又大份,價錢又唔貴,下次可以試吓其他嘢,其他睇落都好吸引。