我諗我都係有幾嚴重既選擇困難症, 成日都揀唔到食咩國菜好, 好彩而家愈黎愈多無國界餐廳, 幾個菜集一身俾你慢慢揀。我地被安排係角落, 餐廳唔算好大, 裝修同枱椅以木為主, 感覺簡樸舒服。雖然有D枱之間距離其實幾近, 但樓底唔矮, 空間感都大, 坐得算係幾舒服。一打開menu果然滿足到我既願望, 有中式點心麵飯, 又有日式刺身串燒, 仲有各種酒精cocktails。一輪掙扎之後, 叫左Kikusan卷, 串燒, 千層豬排擔擔麵, 煎韭菜豚肉餃子同一杯梅子梳打。梅子梳打好快就到(唔記得影相), 我地揀左有酒精既, 但飲落唔會好重酒精味, 梅子既味道好香好甜, 同梳打幾夾, 呢杯真係幾好飲。通常用自己餐廳命名既都係signature dish, 呢個Kikusan卷亦真係唔錯。原本應該有海膽, 三文魚籽, 免治拖羅, 可惜個日海膽冇晒, 佢就唯有俾多D三文魚籽。拿拿拿呢個又係選擇困難症患者恩物, 叫一樣野有齊三款, 唔洗煩。雖然冇左海膽, 但另外兩樣都好新鮮好好食, 叫得過!點解叫千層豬排?因為入面睇落係卷住一層又一層炸過既脆皮咁。不過放炸物係湯麵始終有個問題, 冇浸到既地方係好脆, 但浸過

Kikusan卷
千層豬排擔擔麵
點解叫千層豬排?因為入面睇落係卷住一層又一層炸過既脆皮咁。不過放炸物係湯麵始終有個問題, 冇浸到既地方係好脆, 但浸過既位一定係淋D冇咁脆。 個擔擔麵都算唔錯, 有D辣, 麵條有咬口唔會太淋。呢個可以一試但又唔係話非常好食, 特別D既係好少見炸豬排同擔擔麵會同場。
燒雞腎, 煙肉年糕串
燒雞肉串
串燒我地叫左幾款, 燒雞腎同煙肉年糕串都好好味! 雞腎食落又香又爽口, 燒得啱啱好, 好鐘意!年糕串配埋煙肉外香口內煙韌, 好得意。至於雞肉串就一般, 不過不失。
煎韭菜豚肉餃子
本身真係想叫小籠包, 臨尾三心兩意諗住叫個"特別"少少 (其實都唔係好特別lol), 叫左煎韭菜豚肉餃子。餃子好大隻好足料, 煎得幾好, 煎個一面好脆。不過又係中規中矩, 唔係唔好食, 但又唔係特吃好食。

本身聽講佢既甜品好食, 都想試下, 但我地未食前已諗定去試hysan入面一間超人氣甜品, 要留肚, 唯有下一次啦!
2018-06-11
Kikusan卷