2021-08-15 1978 瀏覽
每次搭中環扶手電梯 都會見呢幢三層高嘅粉紅小屋。經過都會見到有好多外國人等緊外賣,或者帶埋狗狗 坐係outdoor勁chill咁食嘢!一查先發現原來呢間黎巴嫩菜係 blacksheep旗下!餐廳下層專做take away,主要供應新鮮出爐嘅pita bread、沙律、捲餅等等。一樓用餐區裝潢富中東色彩,個人好鍾意佢個花紋地磚。再上一層更有露天茶座!有選擇困難症嘅朋友就可以跟我地揀𝙈𝙖𝙞𝙨𝙤𝙣’𝙨 𝙁𝙚𝙖𝙨𝙩 有齊6款廚師推介嘅signature dishes。𝙈𝙖𝙞𝙨𝙤𝙣’𝙨 𝙁𝙚𝙖𝙨𝙩 $308 per person 1️⃣Hummus Bil Tahini2️⃣Hearth-baked Pita bread 鷹嘴豆泥質地綿滑,加入左適量嘅中東芝麻醬、檸檬汁、橄欖油作調味。熱烘烘嘅Pita bread帶麥香、軟熟有咬口。Hummus x Pira bread果然係不敗組合~3️⃣Levantine Fattoush 沙律份量十足!難得岀街食飯都可以有足夠嘅纖維。沙律菜爽脆,仲有薄薄蘿蔔、酸甜蕃茄、爽口青瓜、番石榴粒、脆片,口感豐富。醬汁酸酸甜甜,加入左茴香、香草等香料,開胃得嚟,香料味比想像中容

1️⃣Hummus Bil Tahini
Hummus Bil Tahini

2️⃣Hearth-baked Pita bread
Hearth-baked Pita bread

3️⃣Levantine Fattoush
Levantine Fattoush

沙律份量十足!難得岀街食飯都可以有足夠嘅纖維。沙律菜爽脆,仲有薄薄蘿蔔、酸甜蕃茄、爽口青瓜、番石榴粒、脆片,口感豐富。醬汁酸酸甜甜,加入左茴香、香草等香料,開胃得嚟,香料味比想像中容易接受。

4️⃣Roasted Cauliflower
Roasted Cauliflower

Roasted Cauliflower

真係唔睇menu都唔知原來係 椰!菜!花!
利申我平時係唔食椰菜花嘅,但係呢個有驚喜喎!椰菜花塗上由多種辣椒製成嘅辣椒醬 Harissa,焗出來好香!食落無平時我最怕嘅青味之餘,仲可以保持到爽脆嘅口感。再配埋自家製香草醬Zhoug,估唔到平時淡而無味嘅椰菜花 都可以咁香口惹味。

5️⃣Maison’s Falafel
Maison’s Falafel

油炸鷹嘴豆餅 係一款好受歡迎嘅傳統中東小食~ 外層炸得超脆,初初咬落較為硬身,再而咀嚼會感受到鷹嘴豆顆粒帶少少淋身嘅口感。加上芝麻粒 香口得嚟 毫不油膩,配埋滑溜嘅中東芝麻乳酪醬,可以增添一絲清新嘅感覺。

6️⃣Shish Taouk
Shish Taouk
炭烤雞肉串一上枱超香!雞肉烤得帶焦香之餘,肉汁成功被鎖住,唔會燒到好乾柴。肉質軟腍,調味十足!成串拎起 一啖一舊咁食 超爽!
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣

整體嚟講,黎巴嫩菜味道特別,意外地合口味。三百幾蚊食到超飽肚之餘,又難得無乜罪惡感!(因為真係食左好多菜) 最有驚喜莫過於個椰菜花!裝潢充滿異國風情,更設露天茶座,好啱放工黎chill下~
  • Shish Taouk