2019-01-20 30 瀏覽
本身想去星林居食米線,點知發現左呢間新餐廳,平時食得打邊爐多,就冇咩試過炆鍋,咁就試下啦!入到餐廳,地方好乾淨,好衛生。我地坐左個卡位,而每張枱都有個鍋準備好,感覺都很專業! 而個鍋方面,我哋見到其實好多選擇。無論你揀咩乜嘢味道好,主要有雞鍋牛鍋同埋石斑鍋。但係見到佢新出咗個麻辣鍋,就好想試下!其實我哋好似大部份香港人,我好鍾意食麻辣,但係又唔係食得好辣。好在佢有得揀小辣中辣同大辣。咁我哋就揀咗個小辣。落單之後店員會你枱上面嗰個窩拎入廚房即刻整個炆鍋,一定保證唔係整左先。然後,上菜嘅時候我哋見到成個鍋都好足料,但係同時都驚好辣。等佢滾咗之後,就可以開始食啦。雖然個鍋個樣好紅,但係食落個感覺唔會真係得麻味。因為好多配料嘅關係,食落真係好惹味,加埋牛小排同牛仔骨嘅厚度同口感,同平時食麻辣肥牛好唔同,感覺真係似平時食四川小菜的風味。個鍋仲係冇加水炆,所以麻,香, 辣,鮮都出曬黎。食到咁上下,就可以加湯落其他配料。我地兩個人就叫左手工松露墨魚丸,鴨血,鵝腸同珊瑚蚌. 四樣配料都比我地想像中大碟,好抵食.特別係手工松露墨魚丸同珊瑚蚌。手工松露墨魚丸真係好鮮好夠味,其他火鍋店都唔會有! 每一粒都係
本身想去星林居食米線,點知發現左呢間新餐廳,
平時食得打邊爐多,就冇咩試過炆鍋,咁就試下啦!
入到餐廳,地方好乾淨,好衛生。
我地坐左個卡位,而每張枱都有個鍋準備好,感覺都很專業!
手工松露墨魚丸真係好鮮好夠味,其他火鍋店都唔會有! 每一粒都係手打,又大粒又juicy,仲有好香濃既黑松露味!
一向我食麻辣都會點鴨血,因為佢唔會似豆腐咁吸曬d辣油,但又有豆腐既軟淋淋質感。又滑又有香味。
仲有呢度d鵝腸真係好新鮮。鵝腸而家打邊爐都唔係間間有,而呢間既鵝腸又新鮮又乾淨,所以淥五秒既經好爽好好食!
最驚喜就係有得食珊瑚蚌! d珊瑚蚌非常鮮甜乾淨,一試難忘,下次再食都一定會再點!
我諗大家其實食麻辣鍋都係又想佢夠辣,又怕佢太辣. 所以 飲品方面我地就叫左兩jar銀菊露,配合麻辣鍋道岩岩好.  銀菊露又清甜又夠凍,仲可以清熱氣,襯曬食麻辣鍋解辣.
總括而言,燜鍋比打邊爐更加惹味,直得一試
牛排
2019-01-14