2022-12-03 1606 瀏覽
炯記餐室 (長沙灣)📍長沙灣元州街303號元州商場地下G07號舖-炯記而家開左咁多間分店,背後都係一代接一代努力勇敢創新嘅成果!由原先係土瓜灣落山道嘅新光燒味到而家有好幾間手撕雞專門店,同長沙灣呢間modern 少少嘅餐室,都係太子仔同佢啲團隊創立嘅品牌。-為左試齊晒所有嘅馳名菜式,我地order左個2人滿足套餐$198 包湯同飲品😜😜-👩‍🍳 例牌麻辣手撕雞份量好多,麻辣醬汁有別於一般食到果種紅油嘅麻辣!辣得黎又帶有微甜,好惹味!手撕雞肉好嫩滑!部分帶有雞皮,平時買番屋企加餸都唔錯嘅選擇👍🏻-👩‍🍳 秘制醬皇豬手平時好少食豬手,因為有啲地方外皮嘅毛髮燒都唔乾淨,同會硬。佢地嘅豬手外樣滑溜,零毛髮!好入味之餘亦非常彈口膠質重!有豐富骨膠原呀!👍🏻👍🏻-👩‍🍳 酸辣蒜香雲耳雲耳大大朶爽口清新-👩‍🍳 麻辣雞腎雞腎極爽脆!相信都係用咗同一款麻辣醬,惹味!-👩‍🍳 郊外油菜食咗咁多肉,點都一定要有碟蔬菜平衡下嘅!-👩‍🍳 太子鵝油撈麵Number 1 招牌菜👍🏻👍🏻👍🏻佢哋製造撈粗嘅過程都非常之有原則!會經過多輪熱水同凍水「走鹼」處理,確保撈粗唔會有鹼水味!工序非常繁複,但係佢哋堅持都要保持
炯記餐室 (長沙灣)
📍長沙灣元州街303號元州商場地下G07號舖

👩‍🍳 酸辣蒜香雲耳
雲耳大大朶爽口清新
酸辣蒜香雲耳

👩‍🍳 麻辣雞腎
雞腎極爽脆!相信都係用咗同一款麻辣醬,惹味!
麻辣雞腎
麻辣雞腎

👩‍🍳 郊外油菜
食咗咁多肉,點都一定要有碟蔬菜平衡下嘅!
郊外油菜

👩‍🍳 太子鵝油撈麵
Number 1 招牌菜👍🏻👍🏻👍🏻
佢哋製造撈粗嘅過程都非常之有原則!會經過多輪熱水同凍水「走鹼」處理,確保撈粗唔會有鹼水味!工序非常繁複,但係佢哋堅持都要保持質素。呢份精神值得一讚!
雖然係鵝油撈麵,但感覺唔算油膩,同埋真係冇鹼水味!
太子鵝油撈麵
2022-12-02