2018-11-15
每次去日本總會光顧居酒屋及爐端燒幾次先安心,可惜在香港食價錢貴得多了。果日朋友同我講佢發現尖沙咀有間爐端燒幾抵食,今晚就同佢黎試下這間餐廳裝修得幾有日本風情,而我地今日被安排坐吧臺。黎到呢d餐廳,除了食物,酒也是非常重要的!!而這間餐廳酒類選擇非常多,價錢又不貴,可以任飲唔心痛我叫左杯柚子梅酒加soda,柚子味很突出,加上梅酒本身的甜度,好好飲!就算加了soda,酒味都頗濃,開心除左酒之外,我地仲叫左七樣嘢日本產生蠔$58生蠔有約半個手掌大,看到它的光澤已知肯定好新鮮,入口果然非常肥美鮮甜,質感又creamy,食完感覺很幸福廣島生蠔燒$62生熟程度剛剛好,入口即融,雖然都好好食,但我個人覺得生的生蠔感覺比較甜,下次再食招牌酥脆雞塊$68異想不到的大碟,有五塊炸雞,塊塊都非常巨大!炸雞炸得很出色,就算點了醬汁或者放久了,外皮依然很脆。炸雞內裏juicy,沒有因為炸得脆而流失肉汁,正帆立貝串燒$36粒粒肉厚肥美,肉汁彈牙鹽燒味增鮭魚腩$58醃漬過的三文魚腩非常入味但不會太鹹,燒脆的外皮加上帶有脂肪的柔軟魚腩,送酒一流神奇炒麵$72不知道神奇之處在哪裡,都是加了豚肉和大量蔬菜,其實就是普通的
這間餐廳裝修得幾有日本風情,而我地今日被安排坐吧臺。
除左酒之外,我地仲叫左七樣嘢
日本產生蠔$58
廣島生蠔燒$62
招牌酥脆雞塊$68
帆立貝串燒$36
粒粒肉厚肥美,肉汁彈牙
鹽燒味增鮭魚腩$58
神奇炒麵$72
不知道神奇之處在哪裡,都是加了豚肉和大量蔬菜,其實就是普通的好吃炒麵。
烏賊帶子燒$58
原來是沒有椰菜的大阪燒,喜歡這類型食物的人應該覺得好好食。加了大量的醬汁,入口很豐富。
食左咁多野又飽到死都係500蚊兩個人,係香港好少有又抵食又好食既居酒屋!一定會再黎