2007-06-25
25-3-2007 2100去完上水後,出番城會合朋友,朋友喜歡食越南菜,加上咁夜唔想過海,記得上次午巿試過湯河又不錯,晚巿應該差極有限,為試下。我地被安排係室外,共點了四道菜。第一味係炸軟殼蟹,食的時候除左好多蟹汁出來外,還有油,齋講味道也不錯,但都係炸得不好;第二味係越式拼盤,有牛肉串燒、春卷、扎肉及豬肉蝦片,串燒燒得幾香及多汁,春卷望個樣都知浸左油咁,豬肉蝦片有粉絲碎、炸蒜泥、粒及肉粒,食落相當好味,唯獨俾個林曬既蝦片破壞,扎肉反而我係最欣賞的,一來冇被油沾染,二來有少少微辣,不錯的。全晚最好居然係越式炒牛肉粒加茄汁飯,的牛肉又係浸過油上面,不過好嫩滑,唔似用梳打粉作怪,配料蕃茄、洋及青椒炒得剛剛熟,合我口味,而飯睇落只有少少紅色,食落有好大陣蕃茄味,相當開胃;最後一味係油浸筍殼魚,面頭還有大量絲,賣相麻麻地,食落冇之前幾味的油出曬黎,但唔夠香脆,魚肉又唔夠鮮甜,邊位及魚尾都趙唔到落肚,同當年係意盧食的差十萬九千里。除了多油的問題外,當晚前後檯的食客好嘈,兼係度好大聲咁玩天九及啤牌,都算,唔係「全院滿座」,侍應執野及叫菜都慢幾拍,基於這些原因,要永久列入黑名單,直至有改善為止。唔
唔知點解係香港食有水準的越南及星馬菜甚艱難,唔通真係要飛一趟!