2021-08-09
✨意外發掘的美食🇹🇭灣仔正宗泰國船麵▫️喺灣仔bakehouse嗰條小巷行多幾步,原來附近就有一間正宗地道泰國船面小店,店內環境好有地道feel,但絕對不地痞!店內亦播有泰國歌曲,店員都係泰國人,好似置身於泰國咁🇹🇭🥰▫️午市時段係12點至5點,$78包左一杯嘢飲,可以揀龍眼冰/泰式奶茶/凍檸茶。散叫嘅話都有好多唔同款類嘅泰式美食,好似泰式沙律、Padthai、串燒同豬手等▫️泰式船麵配料係豬肉丸、豬肉片,免面頭亦配有好多香葉、增添左湯底嘅香味,湯底味道不會死咸,好濃郁香甜😋而面底揀咗金邊粉,食落都有少許嚼口🤏🏻唔似平時啲金邊粉一樣🤔▫️整體來講,食物嘅份量都適中,而且感覺好正宗、好有feel🇹🇭回頭率極高!下次會想試吓佢哋嘅海南雞飯~🤣▫️地址:食飯Kin Kao (灣仔)灣仔大王東街3號大旺樓地舖▫️#goeat灣仔#灣仔美食#灣仔泰國菜#泰式船麵#泰式船河#泰式奶茶#海南雞飯#金邊粉#食飯kinkao#bakehouse#地道泰國菜#正宗泰國菜#thailand#thaifood#samsen#米芝蓮#michelin#michelinhk
泰式船麵
▫️
地址:食飯Kin Kao (灣仔)
灣仔大王東街3號大旺樓地舖