2011-07-01
昨日同朋友兩人遊長洲, 晚上隨意地進到洲際式茶餐廳食晚飯, 老闆娘俾個餐牌我地, 其中有A-D餐, 送湯及飲品, 但A-D餐餐牌.......係無價錢!? 細問原來$40一set , 我同個朋友諗住share, 所以從另一個普通餐牌中搵食.........發覺價錢的確相宜, 普通炒飯 $29-35 (當然沒有飲品, 但埋位坐已有清水), 一些特色的飯或意粉都很便宜(大約$34-40), 我地叫了匈牙利牛尾意粉($34), 套餐就要了煎橫澤魚, 兩個都好好味, 特別係牛尾, 份量足, 而且都屬於用心之作, 但叫菜時有一個小插曲, 我地叫煎橫澤魚時, 老闆娘提左我地好多次呢種魚好多骨......, 愛食魚嘅我地當然照叫啦, 好在都幾好味, 而且有三條魚. 整體而言, 我地覺得食物真係有質素, 依家以呢個價錢真係好難得