2020-05-08
今晚和朋友去開旺角買野,順便過來食下串燒,疫情嚴峻下食堂依然滿座要等位,只好懷著佛系心態緣份到自然好快有位啦。店仔細細充滿日式風情,佈置仿如櫻花樹下,跟妳的約定有點溫馨。食物價錢貼地,食完可以用「美味一餐」四字來形容。甲羅燒 $78傳統和風小食,甲羅就係蟹蓋,蟹蓋放滿了用味噌製過的蟹膏,再添加了鮮美蟹肉和粒粒蟹籽,口感味道更具立體,用烤爐燒香蟹膏香味四溢,塗上多士輕食,啖啖咸香一試難忘,充滿幸福感,是必食之選。芝士蟹肉大啡菇 $48大啡菇一開四唔駛切幾方便,芝士鋪面啖啖蟹肉鮮美,菇肉軟身本身點整都咁好味,所以唔駛點讚。豚肉蘆筍卷 $38薄薄香口的豚肉捲住鮮嫩的小蘆筍,淋有醬汁不難想像有多好味。大蔥雞肉串 $32大蔥燒得淋身甜美,雞肉質嫩有肉汁,味道唔錯。名古屋雞翼 $42雞皮燒得有點過份香口脆卜卜,只好不顧儀態用手食係咁啜,雞肉嫩滑好入味,雞翼三隻其中一人要食少隻,友情的考驗來了。鹽燒鯖魚 $48鯖魚開半邊呈上,外皮燒得香脆,肉質嫩滑唔油膩,幾入味無魚腥味,時運高我食唔到細骨,幾好味。豚肉生薑燒丼 $48份量唔多細細碗,豚肉放得滿滿,肉塊係肥左少少,但就好入味,仲有醬汁洋蔥撈飯入口甜美
甲羅燒 $78
芝士蟹肉大啡菇 $48
豚肉蘆筍卷 $38
薄薄香口的豚肉捲住鮮嫩的小蘆筍,淋有醬汁不難想像有多好味。
大蔥雞肉串 $32
大蔥燒得淋身甜美,雞肉質嫩有肉汁,味道唔錯。
名古屋雞翼 $42
鹽燒鯖魚 $48
豚肉生薑燒丼 $48
份量唔多細細碗,豚肉放得滿滿,肉塊係肥左少少,但就好入味,仲有醬汁洋蔥撈飯入口甜美,燒物未必飽肚平平地叫碗飯打底都唔錯。
芝士蟹肉玉子燒 $78
玉子燒大小如手掌般大且厚身,望落好覺飽「深宵」不愁肚子寂寞。玉子燒口感軟綿味道甜美,內餡有絲絲的蟹肉和芝士漿,食落十分滋味,份量多食多幾覺膩,醮少許茄汁酸甜味加添開胃,提升食力KO埋去。