2017-06-21
老豆節同老豆通常都係食中菜,係Openrice 見到依間潮州菜食肆,之前又係fb見到有人分享過,所以就揀左依間。我以為唔使訂位,6點左右黎到都並差不多滿坐,好在早到,所以我地5個人坐張4人枱先唔使等好耐!真係好感恩,不過俾老公同細路話左幾句😭媽咪見到隔離枱食緊個沙煱,問係咩黎?我地見差不多枱枱都叫左依個 沙煱卜卜蜆煲。超多蜆,無沙,配粉絲同栗米。D 栗米好甜,湯底都甜,所以老公飲左d😁不過都有幾隻蜆唔開😆我地又叫左個小米餃,個樣好似魚皮餃,肉味同魚肉味好濃。個皮應該係糯米皮,好煙靭。😘隔離個d係蠔油,不過我覺得個小米餃已經好夠味,所以點唔點蠔油都得~通常食飯都最好叫碟菜,我地叫左個方魚炒芥蘭。芥蘭好爽脆,我好鐘意食方魚,佢炒得好香脆,又唔硬,咸咸地,好惹味!原本想叫海膽炒飯,但老豆唔食生野,所以只可以叫潮州炒飯。不過依個潮州炒飯都唔差,有魷魚乾,肉粒,炒得好香😬老公同細路強烈要求食蠔餅,勁多粒蠔,而且好脆,唔係齋食麵粉😁細路又點左個惹味秋葵,其實秋葵真係好個人喜好,有d人好怕佢d「潺」,但有d人又好喜歡。佢食度用左肉碎一齊烹調,調味我覺得係南乳,但媽咪話係蝦膏。不過我個人覺得怪怪的配搭
真係好感恩,不過俾老公同細路話左幾句😭
媽咪見到隔離枱食緊個沙煱,問係咩黎?
我地見差不多枱枱都叫左依個 沙煱卜卜蜆煲。
超多蜆,無沙,配粉絲同栗米。
D 栗米好甜,湯底都甜,所以老公飲左d😁
不過都有幾隻蜆唔開😆
我地又叫左個小米餃,個樣好似魚皮餃,肉味同魚肉味好濃。
個皮應該係糯米皮,好煙靭。😘
通常食飯都最好叫碟菜,我地叫左個方魚炒芥蘭。芥蘭好爽脆,我好鐘意食方魚,佢炒得好香脆,又唔硬,咸咸地,好惹味! 原本想叫海膽炒飯,但老豆唔食生野,所以只可以叫潮州炒飯。
不過依個潮州炒飯都唔差,有魷魚乾,肉粒,炒得好香😬
佢食度用左肉碎一齊烹調,調味我覺得係南乳,但媽咪話係蝦膏。
不過我個人覺得怪怪的配搭🤣