2016-08-15
食飽麵,又食唔落甜品,點算好?即刻帶貓貓走去石硤尾飲車仔果汁囉!吓?上次飲完火箭果汁,而家飲車仔果汁?乜近期咁興交通工具crossover果汁嘅?不過老闆唔見咗喎..... 好在呢間小店夠特別,深綠色嘅外牆,外面放滿盆栽仔,仲有好多寫滿字嘅學生櫈,拎晒出嚟做道具影住相先......超級六青汁 ($32)同貓貓喺度諗,究竟六青汁係乜呢,多咗邊樣呢?原來係超級食物「羽衣甘藍」呀!超級有驚喜!貓貓試咗一啖之後叫我試,喂我好怕苦㗎喎,但OK原來真係唔苦仲好易入口,仲有啲清甜嘅after taste添,好野呀吓!伯爵茶+羽衣甘藍+橙 ($27)我就試咗車仔果汁,即係乜呢?揸住張車仔果汁紙,先揀茶底(湯底),有伯爵茶、玫瑰茶,豆漿或薏米水,跟住再揀水果(餸),最後加蜂蜜、薄荷葉、rosemary、黑糖、雪耳、檸檬汁或羽衣甘藍(調味料)= 咁就係一杯車仔果汁喇!伯爵茶味香濃,有淡淡嘅菜香,由於加咗橙所以會有少少甜,入口好清涼,仲有好多菜渣,感覺真係非常健康,哈哈!
伯爵茶+羽衣甘藍+橙 ($27)