2019-04-23 677 瀏覽
喺慈雲山呢個咁多好嘢食嘅地方,食店要殺出條血路真係唔容易架。好似呢間串燒店,最初喺黃大仙沙田坳道鐵皮屋擺街,跟住喺嗰度租咗間鐵皮屋舖,由於舖位太细,無座位供應,最後老闆選擇喺慈雲山開舖。雖然宜家舖位都唔係大,但勝在可以開枱擺街,總算提供座位堂食,咁做多好多生意架。另外,串燒種類又比以前多咗,起碼多咗唔少海鲜嘞!其實小店嘅收費大眾化,可謂物超所值。老闆燒每種食物都落足心機,绝對將食物生燒至熟。因為我最討厭一些食店為求方便,將食材先炸熟再補一補燒,這绝對是欺客的行為,無資格叫做串燒店。所以“木屋炭火”呢類小店買少見少,值得一試!鹽燒鱲魚才五十蚊,用鹽簡單燒熟,鲜味非常,皮脆肉滑,食味恰到好處,堂食上佳之選。燒雞中翼$18三隻,燒雞皮$18三串,非常抵食,唔會燒到過燶,恰到好處,雞皮食時仍有脆口嘅感覺,不得不讚。如果肉食太多,可以揀選蔬菜類中和油膩感,店主提供不少蔬菜供客人選擇,如:翠玉瓜、鲜冬菇、燒茄子、燒尖椒和炒雜菜等。而我就揀咗燒尖椒,希望老闆可以賣埋燒韮菜及菠蘿,就達到極至嘞!論裝修同外貌食店未必可以第一時間吸引食客入内,但食過總會番尋味。正所謂“禾稈冚珍珠”,喺慈雲山咁多老饕聚集嘅

論裝修同外貌食店未必可以第一時間吸引食客入内,但食過總會番尋味。正所謂“禾稈冚珍珠”,喺慈雲山咁多老饕聚集嘅地方生存,店主點都有兩招留客。不妨一試哟!
2019-04-21
  • 鹽燒雞皮