2008-07-23
呢篇係我第一篇既食評 雖然一早已是openrice常客..但都係得個睇字 @_@e+考完alevel 又得閒就黎貢獻下 =]睇晒openrice十大呀,,咁點搵野食呢??我多數會睇下十大食家d食評搵好野食 機緣巧合比我搵到老坑火鍋反應幾好喎 又有蕃茄鍋底 我至愛呀 哈哈咁就搵齊人 撞去~地點都幾偏僻呀,,,少少難搵..而且比d殯儀館圍住..女仔夜晚去有少少驚ga..-.-本人怕等位 所以盡可能都會先訂位一去到 坐底就叫左個蕃茄蟹湯先 加茄膏呢個湯底幾正 又多料 除左蕃茄薯仔同蟹..仲有d蜆.. 火鍋料就叫左:鮮豬腳筋拼喉嚨定,,,推介呢兩樣都唔係平時打邊爐有得食..幾特別~腳筋一黎到倒晒落去~臨尾先食 ,,夠淋入味,good!喉嚨定就很爽扇貝,,,正常~但唔係好大隻本地手切肥牛(小),,,推介好新鮮!! 好好味~~ 肥瘦恰到好處..入口有咬感又唔覺un..very good呀~金菇拼草菇拼冬菇,,,新鮮~但不算太突出韮菜餃拼羊仔肉,,,沒特別..韮菜餃仲有d唔好食添..皮太厚了 ~_~生菜,,,整體黎講幾好味呀~蟹肉鮮甜 ..佢又扑裂左d殼先放落去d湯到所以食起黎都幾方便食到最尾 飲個
雖然一早已是openrice常客..但都係得個睇字 @_@
e+考完alevel 又得閒就黎貢獻下 =]
睇晒openrice十大呀,,咁點搵野食呢??
我多數會睇下十大食家d食評搵好野食
機緣巧合比我搵到老坑火鍋
反應幾好喎 又有蕃茄鍋底 我至愛呀 哈哈
咁就搵齊人 撞去~
本人怕等位 所以盡可能都會先訂位
一去到 坐底
就叫左個蕃茄蟹湯先 加茄膏
呢個湯底幾正 又多料 除左蕃茄薯仔同蟹..仲有d蜆..
火鍋料就叫左:
鮮豬腳筋拼喉嚨定,,,推介
扇貝,,,
正常~但唔係好大隻
本地手切肥牛(小),,,推介
金菇拼草菇拼冬菇,,,
新鮮~但不算太突出
韮菜餃拼羊仔肉,,,
沒特別..韮菜餃仲有d唔好食添..皮太厚了 ~_~
生菜,,,
整體黎講幾好味呀~
蟹肉鮮甜 ..佢又扑裂左d殼先放落去d湯到
所以食起黎都幾方便
食到最尾 飲個湯時仲好好飲添!!
有晒d料既精華 ~
我飲左六七碗 ~_~
成個肚脹晒
但如果叫我將呢個蕃茄湯底同譚魚頭既蕃茄湯底比..
味道就沒得比..因為兩隻蕃茄湯都唔同style..
但個人主觀就比較鐘意譚魚頭既蕃茄湯
但比價錢呢..就一定係譚魚頭抵d啦..
老坑既蕃茄湯要 $200 ..不過有兩隻蟹 ~_~
咁睇下閣下鐘唔鐘意食蟹lo..
如果真係鐘意蕃茄湯底既蕃茄怪朋友..
我建議兩間都試試啦~ 會有驚喜的 =p
順帶一提..呢度d招乎唔錯
d呀姐呀哥把聲係粗d大聲d..但係講服務就真係幾好ga~
我地個為左個湯濃d杰d..死都唔肯加水,,搞到燶左小小..
個呀叔好主動咁黎幫我地換過個鍋..同建議我地多d攪下個底..
因為太多料..d薯仔係底好易燶~_~
d呀姐加水又曉自動自覺..唔錯!
埋單 $660