時日變遷, 年月更替, 過完農曆年, 同親戚拜完年,當然 要同男朋友一齊過,因為七夕到啦 , 即使七夕唔到情人節都到啦, 唔係唔留返啲時間畀男朋友呀嘛 , 今年我同佢選擇早啲過節,唔使同人逼。揀su casa 去過節,係因為佢同 銅鑼灣Casa Pennington 同一個集團, 食物質素有保證, 見習團喺沙田石門有新餐廳開咗, 於是順理成章就揀咗su casa, 仲唔使過海㖭!情人節套餐main course 共有8款, 豬牛雞海鮮通通都有, 種類繁多,梗有一款我地2個人都arm, 價錢由$268至$388, 套餐包括了前菜、湯、主菜、甜品同飲品, 唔使拗爆頭 諗計仔之餘又唔使煮, 一舉兩得。原隻迷你八爪魚黑水欖薯仔沙律前菜叫左原隻迷你八爪魚黑水欖薯仔沙律前菜沙律由多種蔬菜混合而成,有火煎菜, 沙律菜, 羽衣甘藍,薯仔,番茄,黑橄欖等等 ,未食剩係望都已經覺得個沙律繽紛耀眼, 讓人流涎十尺。八爪魚新鮮爽口,薯仔稍稍炸過香口惹味,沙律菜以橄欖油黑椒等作調味,加上蕃茄香甜中帶點微酸,整道沙律清新不過膩。蕃茄忌廉湯伴蒜蓉多士這裡的蕃茄忌廉湯蕃茄味香濃,甜中帶酸, 忌廉與濃郁的蕃茄混為一體,

價錢由$268至$388,

前菜叫左原隻迷你八爪魚黑水欖薯仔沙律
原隻迷你八爪魚黑水欖薯仔沙律

未食剩係望都已經覺得個沙律繽紛耀眼, 讓人流涎十尺。
原隻迷你八爪魚黑水欖薯仔沙律

八爪魚新鮮爽口,薯仔稍稍炸過香口惹味,

蕃茄忌廉湯伴蒜蓉多士

這裡的蕃茄忌廉湯蕃茄味香濃,甜中帶酸,
忌廉與濃郁的蕃茄混為一體,忌廉幼滑蕃茄濃稠,好味暖胃。
蕃茄忌廉湯伴蒜蓉多士

蒜蓉多士即叫即烘, 新鮮熱辣,
蕃茄忌廉湯伴蒜蓉多士

多士脆卜卜, 蒜蓉味適中,
 不怕會太口臭嚇壞男朋友呢!

果仁焗盲槽魚柳配香橙片

平時食泰式明爐烏頭 或中式蒸魚, 來來去去都是酸辣味或是 豉油薑蔥味等等,總是無咩新意。
情人節出到街,當然要同男朋友食d自己屋企弄不到的菜色 - 焗魚 - 果仁焗盲槽魚柳配香橙片 。
果仁焗盲槽魚柳配香橙片

盲槽稍稍煎封過,魚肉焗後仍然嫩滑,魚皮香脆可口,
果仁焗盲槽魚柳配香橙片

最重要係已經起晒骨,懶人最arm 又唔怕哽骨。
 中菜以生果入饌,會與主菜 一起兜炒。但西菜相似的菜式,卻會有另一種做法 。
香橙輕微煎焗過,有盲鰽的味道之外, 又帶點香橙自身的酸味 ,開胃之餘卻不失魚肉的味道。
果仁焗盲槽魚柳配香橙片

另外配菜有 粟米芯 露筍及 車厘茄, 稍稍以鹽及黑椒調味,天然好吃。

紐西蘭炭燒肉眼

叫了五成熟的 炭燒肉眼,廚師功夫好, 生熟度拿捏得很準確,

紐西蘭炭燒肉眼

肉眼上到檯也不會過熟。
 這裏的烤爐火靚, 牛肉以炭燒經過高溫處理, 肉汁被鎖得緊緊的,
紐西蘭炭燒肉眼
吃下去時先吃到陣陣的炭火味道, 然後牛肉汁就從四方八面的湧出來,
肉質嫩滑, 完全不覺得肥膩, 還有淡淡的餘香留在口裏。
紐西蘭炭燒肉眼

配菜同樣也是出色, 有輕輕炸過的薯仔, 淡淡咸淡香的花椰菜西蘭花以及露筍, 清新好吃。

紅桑子乳酪慕絲配洛神花啫喱及分子朱古力脆脆

吃過牛扒已經飽了七八成, 但是, 這裏的甜品更是一絕。
紅桑子乳酪慕絲 外貌紅粉菲菲, 配上白色朱古力碎 , 就像浸淫在幸福的國度裏 。
紅桑子乳酪慕絲配洛神花啫喱及分子朱古力脆脆

乳酪慕斯酸中帶甜, 入口香滑細膩,
紅桑子乳酪慕絲配洛神花啫喱及分子朱古力脆脆

旁邊的雜莓 酸甜清香,
菠蘿有機奇亞籽綠茶

加上分子朱古力脆脆, 是顯心思的甜品
紅桑子乳酪慕絲配洛神花啫喱及分子朱古力脆脆

讓乳酪 慕絲的味道更上一層樓呢。

菠蘿有機奇亞籽綠茶

感覺有點像台式水果茶, 但是比台式水果茶更健康的是,
這杯綠茶加了大量 奇亞籽在內,不太甜之餘亦對健康甚好。

總括而言,這裡的食物質素甚好,店員服務也彬彬有禮,
菜色一道道上,讓客人不會吃得匆匆忙忙,可以慢慢享受與男朋友二人世界的時光。

順帶一提,我想最開心的應該是男朋友,因為這幾天惠顧情人節套餐仲送馬卡龍,
馬卡龍

番到屋企可以延續甜蜜的愛意之餘可以唔使諗要送咩比我,一樂也!
Rose

聽講14號情人節正日同15號去仲有玫瑰花做禮物呢!
用餐優惠
試食活動