2024-05-25
今天和久未謀面,但經常保持聯絡的朋友相聚。大家選擇佐賀燒肉谷聚腳。由於事出突然,有一位朋友疑似受工作影響未如期應約相聚,大家都體諒的。此朋友很可靠,若非急事定必赴約。相聚一刻是我很喜歡的漫畫,我們在燒肉谷就像進入一刻館,十分溫馨舒服,各自各有大家的回憶情懷。佐賀燒肉谷的大吟釀很好喝,大吟釀是米酒,但不是普通米酒,日本人將一粒米磨磨磨,磨淨米心黎釀酒,使得米香精醇,沒有雜質,高度數而不失清純香味。我們選舉了LV4 PLAN,各人都極為滿意,覺得物超所值。不論食物質素,環境,Staff的Service及上餐時間,都有9分以上。食物質素我推薦封門柳及日本搭飛機過來的日本生蠔和高級和牛。封門柳肉味最濃,是牛中間部分的肌肉,肉質鬆軟不易變韌,牛味濃郁。封門柳有少許肉臊味,建議煎燒食用就可化解。日本生蠔每次來都必點加狂加單,極為出色。和牛紋理好似假的一樣,靚到你唔信。環境抽氣,冷氣,燈光,音樂都非常滿意,十分舒適,點讚。Staff斯文,後生,有活力。令你唔會生外,唔驚叫佢黎會比佢黑面。朋友當中有一位今日持素,正當大家都驚佢無野食,出奇地佢相當滿意。除左有菇呀菜呀瓜可以燒之外,仲有部分料理,佢十分愛
環境抽氣,冷氣,燈光,音樂都非常滿意,十分舒適,點讚。
朋友當中有一位今日持素,正當大家都驚佢無野食,出奇地佢相當滿意。除左有菇呀菜呀瓜可以燒之外,仲有部分料理,佢十分愛芝士年糕,食左很多個都唔厭,臨走仲叫多兩個。
食物上餐時間極快,職員收碟及食物骨殼都很主動,值一百分。
我最鍾意是走廊唔會太窄,拎美食吧及啤酒及飲品唔會比人撞。
詩經有云:人不如舊,衣不如新。祝大家友誼永固,身體健康,生活愉快。
封門柳
各式靚牛