2011-10-02 33 瀏覽
說過, 在女人街找食, 幾乎想食乜都有. 是日的我食乜? 巡視了女人街多次, 這一家店令我覺得有一點發現新大陸既感覺. 因為中東菜KEBAB, 仲要正宗到有串肉在櫥窗內轉轉轉, 真的沒想過會係旺角見得到.KEBAB, 由印巴地區開始, 至到土耳其希臘一帶, 都是當地人及各國遊客門, 最喜愛的美食之一. 而且KEBAB, 都是薄餅加肉, 但各國有不同的做法, 雖然賣樣大同小異, 食法一模一樣. 味道就各布各得色.在英國時, 時常食的KEBAB, 是印巴式的, 串燒碎羊肉同染紅了的燒雞肉. 而且因為宗教問題, 他們是不供應豬肉同牛肉的. 去過希臘旅行, 他們一樣有轉轉肉, 這兒的宗教大有不同, 可以有豬肉食, 而且, 他們喜愛夾薯條在內. 其他中東式的, 試過黎巴嫩同土耳其的, 他們是純回教的社會, 對牛肉沒有禁忌, 所以會有牛肉KEBAB的出現. 試過多次, 的確是各有千秋.英國食的印巴式KEBAB, 用NAAN夾, 大份得非常. 回到香港, 食土耳其式的KEBAB, 可能是知道香港人一向都食唔晒, 而且物價的確是日漲, 眼前的燒羊肉KEBAB, 比起平時食開的, 同係中環食到的, 細份

英國食的印巴式KEBAB, 用NAAN夾, 大份得非常. 回到香港, 食土耳其式的KEBAB, 可能是知道香港人一向都食唔晒, 而且物價的確是日漲, 眼前的燒羊肉KEBAB, 比起平時食開的, 同係中環食到的, 細份多了. 不過, 有羊肉的羶香, 有雜菜蕃茄的甜美, 再加上伊斯蘭社會獨有的沙律醬味道, 食慣中東印巴菜的人, 一定會覺得非常之香, 其中一樣秘訣, 就是香料落得重.

35元一份細size KEBAB, 再加杯野飲, 份量剛剛好的, 既抵食又美味, 換著係中環食, 份量大不了多少...冇6、70元.....食唔到....