2021-01-08
已經好耐無寫過食評喇,今次令我可以的起心肝動筆嘅係姿味坊⋯舊年7月決定喺大澳搵個地方,等我可以有個「週末桃源休息室」,同朋友嚟睇屋,行到攰攰地又熱辣辣,於是就入咗姿味坊諗住食個下午茶。一入到鋪頭,老闆娘二話不說就打開雪櫃拎壺凍水俾我哋,加多句:「出面好熱呀,隨便飲住先,唔使客氣」。嘩嗰一刻感動到呢⋯跟住我真係每個週末都會入大澳住,而落去市集買餸同埋入去滋味坊食嘢,就成為咗我每個星期必做嘅事。試過尼度好多出品都非常之好味,絕對唔會令人失望!其中我最欣賞嘅係黑椒雞扒飯,雞扒炸到外脆內軟,加埋黑椒汁簡直係完美嘅配搭!另外仲有豬扒包,豬扒好淋好入味,加個烘脆咗嘅包,仲有杯又香又滑嘅奶茶,真係正到暈!第一次叫飯嘅時候,我問老闆點解碟飯咁大碟嘅?佢話因為佢覺得一定要俾人食飽。嘩!呢啲良心店喺邊度搵呀?我相信呢度啲嘢好食嘅原因,除咗係因為老闆對食物嘅用心烹調,另外仲加咗一份濃濃嘅人情味!喺人心不安嘅世代,呢度真係一個清泉⋯