2020-10-08
同朋友傾開計講開最近係長沙灣食過間飯店,食左覺得它們的小菜夠鑊氣,價錢又合理,重點有個招牌菜叫魚米之鄉嘅菜式,食過後令人回味,講到我都好想好想去試,我同老公都喜歡魚類,無論蒸炆煮炸都可以,決定約埋一對好朋友去開餐,由於還是限制4個人剛好。約左1945 到達長沙灣近天悅廣場等,原來正是油站對面,拍好車行入到飯店,發現兩邊卡位都滿坐, 店員安排大圓枱比我地,再比圓型卡位比我地4個,方便我地傾計,私隱度都夠,裝修典雅明亮,讓人舒服放鬆。Menu 選擇多生猛海鮮,撚手小菜,鎮店之寶,靚湯同甜品........椒鹽鮮尤 $128出奇鬆花香脆,睇落粉漿好似好厚身,點知牙落鬆化香脆鮮尤夠厚肉彈牙,再配上香蒜粒帶點避風塘感覺,不過唔辣鹹香惹味!風味醬鮑魚雞煲 $168熱辣辣香味撲鼻,打開煲蓋店員即時炒起,真係好味,食落雞肉都嫩滑,醬汁好惹味,鮑魚切條狀,口感有彈性,連配菜青椒洋蔥香蔥爆過也好好食。終於上枱啦! 為左這道咋 ~ 魚米之鄉其實係用左魚翅高湯燴沙巴龍躉,加上爆米花粒粒香脆,吸收晒高湯精華,魚肉嫩滑無骨啖啖肉,還有鮮淮山同雲耳仔,配埋高湯大量膠質密度高,鮮味滋味無比,連魚頭面肉也不放過。賣相真
Menu 選擇多
生猛海鮮,撚手小菜,鎮店之寶,靚湯同甜品........
椒鹽鮮尤 $128
風味醬鮑魚雞煲 $168
終於上枱啦! 為左這道咋 ~ 魚米之鄉
賣相真係似條魚係河中暢遊!差不多2斤幾 $398 可以接受價錢!
甜品 由他們推介嘅蛋白杏仁茶 $28 位
蛋白滑嘟嘟杏仁茶唔會太甜但杏仁味我個人覺得唔夠濃較稀。