2020-01-20 18 瀏覽
岸久巿場, 女友話想去此餐廳, 因為憑餐廳名字, 吃海產會是首選.  日式裝璜, 居酒屋格局. 餐廳內好熱鬧!座位也不少.餐牌大大本, 要商量今 晚吃什麼?有海鮮丼、火鍋、燒物、沙律、刺身、小食及甜品等,牆上介紹魚的品種, 吃日本魚, 刺身最正.Sake  品種多, 女友不懂酒, 我只好陪她飲啤酒.我叫啤酒,   三得利英雄啤酒,   啤酒夠冰凍, 配燒烤食物最理想. 第一道食品送上岸久漁師精選丼 ~     好豐富, 一盤子送到,  木盆載著精選魚生丼,  配有一壺熱湯, 一碗紫菜.魚生切成魚蓉造型似小山,  份量多, 新鮮魚蓉好鮮味滑口,  還用瓜粒/蛋粒圍著.   好睇好食.侍應姐姐教我們三種食法,先淨食魚生點些  Wasabi.   二, 用紫菜包住食,口感又脆又軟,有新鮮既又甘甜味.三,  加入熱湯泮飯,如吃茶漬飯.   好味. 池魚刺身,  我們最愛原條魚以刺身上檯. 經理哥哥講話剛有新鮮池魚空運到港, 池魚刺身片片重疊,   輕輕點上甜豉油、蘿蔔蓉及薑蔥食,果然甘香嫩滑,鮮味盡顯. 池魚, 片片肉質鮮美有彈性,食得出係好新鮮。浜燒盛合, 有馬刀貝,  生蠔,北寄貝寶寶,
日式裝璜, 居酒屋格局. 餐廳內好熱鬧!
座位也不少.
餐牌大大本, 要商量今 晚吃什麼?
有海鮮丼、火鍋、燒物、沙律、刺身、小食及甜品等,
牆上介紹魚的品種, 吃日本魚, 刺身最正.
Sake  品種多, 女友不懂酒, 我只好陪她飲啤酒.
木盆載著精選魚生丼,  配有一壺熱湯, 一碗紫菜.
侍應姐姐教我們三種食法,先淨食魚生點些  Wasabi.
二, 用紫菜包住食,口感又脆又軟,有新鮮既又甘甜味.
三,  加入熱湯泮飯,如吃茶漬飯.   好味.
池魚刺身,  我們最愛原條魚以刺身上檯.
池魚, 片片肉質鮮美有彈性,食得出係好新鮮。
浜燒盛合, 有馬刀貝,  生蠔,北寄貝寶寶, 黃金貝.  各款兩件.  色澤鮮明.
侍應姐姐把馬刀貝, 北寄貝寶寶放在爐上, 又指導我們慢慢燒 .   女友上了一課浜燒, 實習之後, 唔會手忙腳亂,
馬刀貝 (即蟶子)  体形大, 好肉.   加些高湯去燒,帶出真滋味.
北寄貝寶寶, 口感彈牙.
 生蠔, 新鮮滑口, 肉質飽滿,  黃金貝,  入口鮮甜.
最後我加點  腐皮湯烏冬 ~
一碗簡單的湯烏冬 , 想不到煮得好出色.  腐皮, 魚片, 粟米, 配料多, 質素好, 烏冬夠滑, 湯調味好適中.
這個日式浜燒晚餐, 大家在香港也可享受到 岸邊即捕即燒的原始風味, 實在不錯.