2021-07-05
喺深水埗返工嘅我,成日都要諗午餐食咩好🥲,有次同事介紹我去近長沙灣站嘅牛極食Lunch,先發現佢呢間餐廳性價比極高🤩,$50左右就有一個類似半自助嘅lunch,白飯、沙律、湯都任飲任食🤤,一開始以為佢叫牛極,就只係得牛食,原來佢仲有豬、雞、鰻魚俾我簡,搞到我有晚返工開OT之後,都要去牛極食晚餐洗擦我辛勞嘅一日🥲🥲。🐮🐮牛肩排180g $80去到有六款牛嘅部位俾我簡,仲要係分唔同gram數,我見可以任食飯,沙律同湯,咁就要個輕分量啲啦,點知一黎到果陣,心諗咁厚嘅,仲以為黎錯,原來180g係咁大塊,仲要80蚊,超抵呀🤩,佢上菜時大約三成熟左右,加上熱石板嘅溫度,將牛肩排燒至五至七成熟,口感非常豐富,濃郁嘅牛味加上牛肩自身嘅油脂,勁juicy,再配埋佢嘅珍珠米食,真係好幸福☺️。佢每張枱都有三樽唔同嘅調咪料俾你落,仲要係用研磨器,非常乾淨👍🏼,但我就覺得唔使加任何調味料都好夠,因為靚嘅牛肉係唔需要太過調味❤️。我諗呢間會變成我嘅飯堂,日日食都唔會厭呀。🤤
🐮🐮牛肩排180g $80
我諗呢間會變成我嘅飯堂,日日食都唔會厭呀。🤤