2016-08-08 4382 瀏覽
我的第一篇食評-獻給mana! 🙂在中環工作數年,近兩年注重健康,精製、加工食品可免則免,每餐盡量有菜、蛋白質同澱粉質。我可算是食均中環「畢畢」沙律,舊式生菜、什果、薯仔其實已經過時,現時高人氣沙律往往係已經用天然香料調味(非沙律醬、蛋黃醬、千島醬),mana就算不是首間但已經出哂名,連旅遊書都有介紹。幾乎每日lunch都係食salad, mana裝修特別,有原木打造天然原始風味,正正係豚王對面。先講沙律,細-$78 大-$130細其實唔細,建議一人食既話一定買細,有5款指定已調味沙律選,可揀哂5款or淨一款,如果要食非指定食物就要加錢,$12-$15不等,其實5款指定沙律都好味,現時有kale(羽衣甘藍), green beans(長邊豆), chickpea, quinoa(藜麥)同buckwheat,有菜有菜,有蛋白質有蛋白質(chickpea), 仲有好飽肚既藜麥,buckwheat 係一種好有營養,低脂高纖豆類,但香港仲未普及,好多人聞所未聞,呢個就係mana受歡迎之處,非坊間沙律店學到既,提供最新,最健康又難搵既食物,總之就係自己好難整啦。如果第一次食mana沙律,我強烈建
我的第一篇食評-獻給mana! 🙂
先講沙律,細-$78 大-$130
之就係自己好難整啦。
KALE
藜麥
仲未搵到中文文的豆-加入WASABI味
鷹咀豆 - 蛋白質
如果第一次食mana沙律,我強烈建議加錢買hummus(鷹咀豆泥),hummus而家都好流行,但味道我始終未搵到一間好食過mana,信我,你會上癮。
必食 - HUMMUS
由於佢每月會轉沙律款式,呢期個幾款其實共並非我最愛,所以今日都係選擇另一招牌食物- Flat (類似wrap).
Flat玩法就係可選半條/全條(細食女孩揀半條啦,大食少少就要全條了),材料就你可以揀set好的,亦可以自選4款,比沙律有彈性得多。
我每次其實都係食以下個幾樣中4樣,因為太出色。

1)hummus 2) roasted veggie 3) Spinach 4) haloumi cheese 5) omelette 6) slow dried tomato
HALF FLAT + SOUP
個flatbread 加上秘製香料zaatar其實真係無得輸,加埋hummus,好香,如果你鍾情中東風味既,你懂的。
扁豆湯
我叫half flat+soup, 湯每日唔同,其實都係lentil (扁豆)、beetroot, tomato, pumpkin ,smoked blackbeans 等等個幾款 質素都幾好,又有營養又飽肚的。
唔好以為食沙律一定就係唔肥,低卡。
其實當中可能用上好多olive oil, 又或者superfood本身都係注重營養,例如牛油果,都係營養食物,並非低卡。食mana未必會你令瘦,但會令你得到均衡營養。同低碳飲食。
2016-08-08