2019-05-20 466 瀏覽
唐宮小聚最近成為咗我嘅飯堂,價錢又唔太貴,野又算好食,又可以遙距㩒定飛,岩晒心水嘅安排。乳鴿係必嗌架,一隻$33,佢唔係大大隻,厚肉嗰啲,但勝在皮脆肉嫩,好香口。唔洗再沾淮鹽都好好食。咬落去仲有少少肉汁流出黎。呢度仲細心到有手套同濕紙巾比你用,仲有個鐵兜比你裝骨頭架。喺Openrice 見到中環分店嘅流沙包係有支金色毛筆比客人畫下個包,然後再拎去蒸。不過尖沙咀就無嘅,直接上嘅黑金流沙。佢嘅流沙真係流出黎嘅,好滑?然後個包係竹炭的,平衡番入面嘅奶黃甜味!我推介呢個非常山竹呀!山竹嘅外形,外面係甜甜地,裡面係蟹肉同龍蝦汁。就咁睇佢外表,真係估唔到佢味道同口感係咁!熱辣辣嘅內涵,啲龍蝦汁同蟹肉絲係流心咁流出黎!超好味,呢啲就叫味蕾驚喜。擔擔拉麵係老公叫嘅,因為我怕辣。佢話辣得好香,唔係齋花生味。一碗份量夠一個人架咋,所以對佢來說就剛剛好。最後冰鎮咕嚕,以兩個人黎講,份量真係好多呀,好似食極都食唔哂。咕嚕肉個皮好脆,甜酸味剛剛好。冰鎮令佢外皮又凍更脆,我就嫌佢凍唔晒。不過整體黎講係好食。呢度有樣唔好就係,如果晏到就可能好多野都會賣晒,乳鴿同蝦多士都會易賣晒嘅野。我有時會一坐低就嗌定架喇,亦試過

呢度有樣唔好就係,如果晏到就可能好多野都會賣晒,乳鴿同蝦多士都會易賣晒嘅野。我有時會一坐低就嗌定架喇,亦試過坐低發現賣晒而傷心敗走。
除此之外都無乜野要彈,呢度食物又好食,坐得都舒服,仲有食物好精緻,呃like 影相都得。
2019-05-10
15 分鐘 (堂食)
  • 乳鴿