2017-10-22 859 瀏覽
想食泰菜,難得家人願意陪我出九龍城食,唔駛諗,一定係嚟呢間,這幾年內,食過無數次,但以前要上班,懶得打食評,家陣係自由工作者,有時間慢慢介紹了。我們一行三人,叫了咖哩蜆配薄餅(蜆好大隻,冇沙,薄餅也很鬆脆,咖哩是冇乜辣果種,要吃辣的,必須提早講比店員知),燒雞翼(燒得外脆內軟,每次都必食的),蒜子胡椒蝦(這款水準很不穩定,試過幾次整得好重蒜片及胡椒味,好好食。但也試過幾次,像今次的,蒜片及胡椒味唔夠重,蝦則每次都吃到彈牙的),生菜包(這個沒甚麼難度,一定好食的),蝦醬炒飯(老實講,吃不出蝦醬味,如果當普通炒飯來食,真的炒得不錯,泰式焟腸,入口甜甜的,也很好味)。/(因唔想每次都叫同樣的,有些個人覺得唔錯的,今次冇叫。其實這兒的鐵板蠔仔旦,蠔仔很飽滿,做法不是廣式的脆炸,味道都唔錯。還有這兒的香茅獅鉗沙律都幾有特式,幾好味。呢間食肆很細,以前很多泰國人幫襯,但現在本地人也多了,也是我去九龍區食泰菜的首選,很擔心越嚟越多人知道後,日後去的話,冇咁易搵位。但我自己都常在openrice睇食評搵食,冇理由自己又唔介紹的嘛!😛)
燒雞翼
生菜包